Film

Zsivány Egyes: itt az előzmény-film előzmény-könyve

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.17 | 12:30

Ezt érdemes tudnod az új Star Wars mozi előtt, ha nincs időd már a héten megjelent Catalyst könyv elolvasására. Figyelem! A cikk rendkívül spoiler-veszélyes!

Ben A. Pruchnie / Getty Images for Walt Disney Studios
Ben A. Pruchnie / Getty Images for Walt Disney Studiosfotó: Ben A. Pruchnie / Getty Images

A december 16-tól látható, új Star Wars film egy csapat lázadó küzdelmét mutatja be, a galaxist uraló, tekintélyelvű diktatúra ellen. Sokkal aktuálisabb lehet a történet, mint ahogyan azt az írók gondolták.

A veterán SW-szerző, James Luceno regénye, a Catalyst: A Rogue One Novel, melyet ezen a héten adtak ki, rafináltan vezet be a 8. rész 4. epizód előtti világába. Gyakorlatilag az utolsó lapon érjük el azt a pontot, ahonnan a film indul.

A Zsivány Egyes hőse, Jyn Erso már a könyv lapjain is felbukkan: karonülő babaként, majd később már kislányként, akit apja, Galen „Csillagpornak” becéz, különleges szembogara miatt. A könyv a szülők története, hogyan konfrontálódnak az Orson Krennic nevű ambíciózus birodalmi karrieristával. Pár lényeges pontot összeszed a Mashable.

Innentől SPOILER-veszély!

Jyn apja úgy tudja, hogy egy megújuló energiaforráson dolgozik, de kiderül, hogy tudtán kívül a galaxis legveszélyesebb fegyverén ügyködik. Galen Erso, és archeológus neje, Lyra a Szeparatisták fogságában tengődik. (Talán emlékszünk még a klón háborúra, mely még a császárság előtt álló Palpatine és Dooku gróf trükkös mozgalma volt, hogy szétszakítsa a galaxist és elpusztítsa a jedi rendet.)

Galent már túlzottan is ámulatba ejtik az energiát tároló és kibocsátó kristályok, amelyektől azt reméli, hogy a galaxis népét megóvhatják a harcoktól. Azt is elismeri, hogy egy ilyen, Szeparatisták elleni erődemonstráció gyorsan véget vetne a háborúnak. A fegyverek fejlesztéséért felelős Krennic ezzel a tudattal tudja sakkban tartani Galent.

Mikor Krennic megérkezik, hogy „megmentse” a fogságból, a hátsó szándéka az, hogy Galen tehetségét Palpatine titokzatos szuperfegyveréhez használja. Régóta ismeri a házaspárt, még a Galaktikus Köztársaság Jövőprogramjából, mely által a szegénysorból érkező Galen zseniális tudóssá lehetett. Lyra már diákkorában sem bízott annyira a feltörekvő barátban, mint leendő férje.

death-star-v2

A Halálcsillag a rejtélyes kiberkristályoktól lép működésbe. A Clone Wars rajzfilmsorozatban már láttuk az „élő” kiberkristályokat, melyek a Jedi fénykardokat is működtetik. Galennek rengeteg kristályt megmutattak: pár aprót halott jedik kardjaiból, aztán háznyi méretűeket is, melyeket a Jedi rend elrejtett. A tudós értetlenül áll azelőtt, hogy a jedik nem használták fel ezt az energiaforrást a galaxis sorsának jobbításához:

Elzárkóztak attól, hogy a kristályok titkát feltárják, attól tartva, hogy akkor az általuk élvezett hatalomról is le kellene mondaniuk.

– összegzi véleményét. Akárcsak a Gyűrűk Ura egy gyűrűje esetében, a kristályok is képesek megzavarni az elméjét annak, aki túl sok időt tölt velük. Galen is Gollamosodni kezd, az alvászavaron túl sem tud elszakadni a drágaságaitól. Az „Égi Hatalom” nevű projekt során, amin dolgozik, tudtán kívül a Birodalom kezére játssza azt az erőt, mellyel a Halálcsillag később bolygókat lesz képes megsemmisíteni. Csak a családja képes ebből az őrületből kirángatni.

Jyn anyja hisz az Erőben, és lázad is. Bár jedi nem lehet, szerényebb képességei révén, mégis átveszi a Rend filozófiáját: gyakorolja a nagylelkűséget, könyörületet és békés szándékot. Ennek szellemében kezd el a Birodalom ellenében szervezkedni. Ez Krennic tudomására jut, aki a házaspár tagjait igyekszik egymástól távol tartani. Az egyik trailerben látjuk is, ahogy Lyra a karjában tartja kislányát, akin kristálynyaklánc van, és azt mondja neki, hogy „Bízz az Erőben!”.

A háromszög alakú Csillagrombolók bolygók óceánját is el tudják párologtatni, vagy kontinenseket robbantanak fel, ha erre van szükség az újabb kiberkristályok kinyeréséhez. Lyra látta, mire képesek, és rájött, mekkora veszélyt jelent a bányászó Birodalom a környezetre:

Kötelességünk az Erő által megvédeni a világokat a kizsákmányolástól.

Előkerül Tarkin kormányzó is, akit Peter Cushing alakított az eredeti Star Wars-ban. A karakter, akinek Luceno egy saját regény is szentelt, Tarkin címmel, Krennic terveit jól összekuszálja. Mindketten a Császár kegyeit keresik, a filmben megjelenő Darth Vader csatlósaiként. Végül egyikük diadalmaskodhat csak…

Jyn találkozik Saw Gerrera-val is, akit Forrest Whitaker alakít. A lázadó vezér a könyv végén nyújt segítséget az Erso-knak, és pár szót vált is a fiatal lánnyal. Ezért van az, hogy a filmben már ismerősként láthatjuk őket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló