Külföld

50 ember halt meg egy repülőszerencsétlenségben, csak mert a torony és a pilóta nem értették egymást

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.13 | 11:23

A személyzettel együtt 71-en utaztak a gépen, a szerencsétlenség leszálláskor történt. 50-en meghaltak, a repülőtársaság és a légi iránytás pedig egymást okolja. A pilóta életben maradt.

A gép Katmandu repülőterén szállt volna le, ha minden jól megy, de nem ment jól, így a repülő a leszállópálya melletti mezőre zuhant. A gép kigyulladt és a rajta tartózkodó 71 emberből 50-en meghaltak. Hogy kinek a hibájából, az még nem tisztázott, a repülőtársaság és a légi irányítás egymást okolja, igazuk bizonyításaként pedig mindketten ugyanarra  a hangfelvételre hivatkoznak, ami a torony és a pilóta közötti párbeszédet tartalmazza. Ezt a liveatc.net, vagyis a légiforgalmat figyelő weboldal készítette.

A hangfelvétel azonban elég különös. Bár a pilóta és az légiforgalom-irányító egy nyelvet beszéltek, mégis elbeszéltek egymás mellett, a hangfelvétel alapján legalábbis ez állapítható meg. A légi irányítás azzal védekezik, hogy a torony egy bizonyos manőver megtételére szólította fel a pilótát, aki ennek nem tett eleget, és emiatt történt a katasztrófa. A repülőtársaság viszont a tornyot okolja: szerintük a pilótájuk mindent jól csinált, és a torony vezette félre, rossz leszállóhelyre őt és így a gépet is. Hogy hol az igazság, azt most még nem tudni, de a nepáli kormány elrendelte a szigorú vizsgálatot az ügyben.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló