Külföld

Mutatjuk a világ legdurvább katonai elitalakulatait

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.24 | 10:09

Annyira kemények, hogy a francia idegenlégió be sem fért közéjük, pedig az sem egy cserkésztábor!

Amikor azt mondjuk, az alábbi katonák kemények, azt úgyis kell érteni. Ők a legjobbak legjobbjai, akikről gyakran csak legendákat hallani – bár nyilván ez is része a pszichológiai hadviselésnek. A szürke hétköznapjaik is egy hollywood-i szuperprodukció, s akkor el tudjátok képzelni milyenek az igazán durva bevetéseik.

kat3

Jellemzően alacsony létszámúak, és egy adott ország hadseregének szuper-katonáiból válogatják össze őket. Odamennek, ahová a hagyományos haderőt inkább nem vetik be, hogy feltérképezzék a lehetséges veszélyeket, kivonják a forgalomból a stratégiai célpontokat vagy mentőakciókat hajtsanak végre.

via GIPHY

Nehéz összehasonlítani egyik csapatot a másikhoz, valamelyik egységet a másik fölé helyezni az alapján, hogy miként teljesítenek a gyakorlópályán, vagy mennyire retteg tőlük az ellenségük. Annyi biztos, hogy a modern hadviselésben már nem annyira csak az határozza meg a hatékonyságot, hogy hány darab katonát tudok kivezényli frontvonalba, hanem ezek a szuperkatonák!

  • A pakisztáni SSG (Special Services Group), vagy ahogy a ragadványnevüket a katonák speckó fejfedője után rettegve kiejtik, a Fekete Gólyák kiképzésének része állítólag a 36 mérföldes menetelés 12 órán belül és az 5 mérföldes futás – teljes menetfelszerelésben. 2009 októberében a Gólyák sikerrel rohamoztak meg egy irodaépületet és mentették ki a túszokat, akiket tálib terroristák ejtettek foglyul.

via GIPHY

  • A spanyol UOE (Unidad de Operaciones Especiales — különleges alakulat) szélesebb figyelmet 2009-ben kapott, s azóta is Európa egyik legelismertebb speciális alakulatának számít. Az egyszerűen csak az Egységnek nevezett UOE fél évszázada alakult egy hegymászóklub önkénteseiből, de nagyon hamar professzionálissá vált. A címerében buzogányt is felvonultató alakulat kiképzéséből rendszerint a jelöltek 70-80 százaléka hullik ki. De az sem ritka, hogy ez a szám száz százalékos, és végül senki sem érdemli ki az Egység zöld sapkáját!

kat2

  • A münchen-i olimpiai mészárlást követő kommandós akciókat látva a KGB is úgy érezte, nem halogathatja egy tisztán érdemeire épülő speciális fegyvernem létrehozását. Az orosz Spetsgruppa “A”, vagy Alpha Group nem hiába vált az világ egyik legismertebb speciális erőjévé. A szovjetek által alapított egység legvitatottabb cselekménye volt a 2002-es moszkvai túszdráma kezelése. A közel ezer túszból 120-an csak azért haltak meg, mert a megfulladtak terroristák lefegyverzésére használt gáztól. De az antiterrorista küzdelmekben bevetett alfák hatékonyságát nem is a megmentett emberi életek, hanem a kiiktatott terroristák száma határozta meg.

via GIPHY

  • Kevés kifejezetten terrorista-ellenes akciókra létrehozott alakulat veheti fel a versenyt a francia GIGN-nel (Groupe d’intervention de la Gendarmerie nationale). A csendőrségi kötelékben működő zászlóalj 200 válogatott, kifejezetten túszdrámákra kiképzett katonából áll. Publikus akcióik során 1973 óta 600 emberéletet mentettek meg. Az egység tagjait olyannyira védik, hogy Franciaországban súlyos törvénysértésnek számít leközölni egy GIGN-es katona fényképét. Az alakulat története ugyanakkor az izgalmas mellett zavarba ejtő fejezetekben is bővelkedik! Ilyen volt a mekkai nagymecsetben végrehajtott akció 1979-ben. Az egység segítségét kérte a szaúdi haderő a szentély visszafoglalásában, csakhogy nem-muszlimoknak tilos a belépés a szent városba, így három kommandós az akció idejére felvette az iszlám vallást.

kat4

  • A megalakulása óta szinte folyamatosan hadiállapotban álló, létéért küzdő Izrael szuperfegyvere a Sayeret Matkal. Az egység a legrázósabb feladatokat kapja meg, és bár az elsődleges feladata a hírszerzés, nem egyszer találják magukat mélyen az ellenséges vonalak mögött. A kiképzőtáborban a jelöltek a világ legkeményebb kiképzését kapják, miközben orvosok és pszichológusok vizsgálják őket a nap 24 órájában. Ezt tényleg csak a legkeményebbek tudják végigvinni. Viszont a katonák előtt már nincs lehetetlen. 2003-ban egy izraeli taxist elrabolt négy palesztin Jeruzsálemben. A Sayeret Matkal rövid időn belül megtalálta és kimentette a szegény taxist: akit egy hatalmas, elhagyatott gyár területén rejtegettek egy tíz méter mély gödörben a palesztin fővárosban, Ramallah-ban.

És akkor elérkeztünk az abszolút TOP 3-hoz!

  • A brit SAS (Special Air Service) gyakorlatilag a tengerészgyalogság gyalogsági megfelelője. Címerükbe vésett jelmondatuk kb ennyi: Aki mer, az nyer! Hosszan sorolhatnánk a SAS fontosságát, de elég, ha az amerikai tábornok, Stanley McChrystal szavait intézzük, mit gondol az iraki háború során bevetett brit egységről: “Elképesztő. Nélkülük nem tudtuk volna megcsinálni.”

kat5

  • Talán náluk is durvább az Egyesült Királyság említett tengerészgyalogságon belül működő SBS (Special Boat Service), akik kevésbé ismertek, s ezáltal titokzatosabbak is. A kiválasztás folyamatát képezi az állóképességet vizsgáló tesztek, dzsungelharc Belize esőerdőiben, harctéri túlélőképzés, például az is, hogyan kell ellenállni a kínvallatásoknak. És csak egy lehetőségük van hibázni.

via GIPHY

  • A lista első helyezettje minden vitán felül az Egyesül Államok Navy SEAL-je ( Sea, Air, and Land Teams). A tengerészgyalogság részeként működő harci alakulatot 1962-ben alapították, s főleg a 2001-es terrorcselekményeket követően váltak nélkülözhetetlenné. Ami kiemeli talán a hasonló csapatok közül, hogy akcióikat ráadásul elképesztően gyorsan hajtják végre. De elismertségüket mutatja az is, hogy a világ legtöbb speciális hadereje próbálja lemásolni a SEAL kiképzését és működését.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló