Külföld

Szombaton királyi esküvő, de ki állja a közel egymillió fontos cechet?

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.18 | 16:17

Ásó, kapa, nagyharang és nagy kasza lesz, meg veretés!

Május 19-én jön el a várva várt nap, mikor is Harry herceg és Meghan Markle Windsorban egybekel. A brit királyi lagzi büdzséje óvatos becslések szerint sem áll meg egymillió font alatt (azaz 360 millió forint körül). Az esemény biztosításában és az előkészületekben a brit haderő is részt vállalt, ami jelentősen megnöveli a költségeket.

De hogy az adófizetők pénzéből erre az egyébként nemes célra költsenek, az igencsak érzékeny pontnak számít az Egyesült Királyságban.

Biztos, ami biztos

A Thames Valley rendőrség látja el a világraszóló windsori esemény helyszíni biztosítását, akik természetesen rendes fizetést kapnak. Vilmos hercegék nászán ezt a túlóraként kiszámlázott szolgáltatást igénybe venni: 6,4 millió fontba került; akkor a költséget a brit kormány vállalta magára.

A rendőrség szóvivője Harryék esküvőjének ezen tételéről még nem árult el részleteket, de arról biztosított mindenkit, hogy

az adatok nyilvánosak lesznek.

Így, hogy Londonon kívül zajlik majd a ceremónia, az árak is mérsékeltebbek lesznek. Szerényebb tömeg és kisebb logisztika várható. A királyi intézmény ellen ágáló, Republic nevű szervezet szerint:

Nem az adófizetők pénzéből kellene egy magánesküvőt fedezni, bárki is házasodik. Ez egy személyes ünnep, nemzeti ügynek álcázva. Az előkelők ezt PR-eseményként kezelik, és elvárják, hogy mi nyúljunk miattuk a zsebünkbe.

A csoport már egy petíciót is benyújtott a kormánynak, felhívva a figyelmet erre a visszásságra. 32 ezren írták alá azt, hogy nem kívánnak hozzájárulni Markle-ék nagy napjához.

A brit vezetés szintén csak az esküvő után hajlandó nyilatkozni az anyagiakról.

Tisztaság, rend

Windsor és Maidehead ragyogni fog szombaton: 2,6 millió fontért suvickolják ki az érintett útvonalakat. Többek közt, a galambok által „megtisztelt” szobrokat letakarítják, és cserepes virágokkal is ékesítik majd az utak szélét. Egyébként is esedékes volt egy nagytakarítás: decemberben már egymillió fontot különítettek el erre a célra, most az esküvő pont kapóra is jön. A többlet költséget alapítványokból gazdálkodják majd ki az önkormányzatok.

Hozomány?

Vilmosék esetében magát a lagzit a királyi család állta:

A lényeges mozzanatokat most is a família fizeti: a templomi szolgálat, a zene, a virágok, a dekoráció és a fogadás tartozik ide.

tette közzé a Kensington Palota.

A délutáni fogadást a Királynő vállalta magára, az esti lagzi költsége pedig Károly herceget, azaz az egyik örömapát terheli. A pazar helyszínekért legalább nem kell fizetni, ugyanis egytől egyig saját tulajdonaik az ingatlanok. Szintén takarékos megoldás a virágok használata – saját kertészetből oldják meg a beszerzést.

A királyi család nem száll el a költségekkel, mint ahogyan azt többen sejteni vélik. Ők nem a Kardashian-klán!

élcelődik a CNN Money oldalán Mark Niemierko, a ceremónia fő megtervezője, aki Harry herceg több eseményét is tető alá hozta már.

via GIPHY

Amit máris tudni lehet, hogy nem az arisztokraták állnak, az Markle esküvői ruhája.

Meghannek van rá a pénze, a színészi karrierje jövedelmező volt. Vélhetően maga fizeti ki az öltözetét.

A hivatalos afterparty is bejelentésre került, és Harryék ebben sem okoznak csalódást. Rendes veretés lesz a Fabricban, ugyanis Carl Cox, Goldie, Jamie XX és Jackmaster gondoskodik majd arról, hogy elsőrangú elektronikus tánczene szóljon a lagzi után. A 33 éves, leendő férj ezzel indokolja merész választását:

Szénné hallgattuk Coxy és Goldie mixeit a Buckingham palotában. Mégis miért kapta meg az utóbbi a Birodalom Rendje kitüntetést? Mert mi vagyunk a legnagyobb rajongói!

Ezek szerint techno-ra és drum&bassre fogja rázni az ifjú férj. A kaliforniai Markle-t nem tudjuk, beleszólt-e a lineupba, de egy Diplo-meglepetés szettnek biztos örülne a legendás brit klub közönsége, a Stoneyroads szerint is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.