Külföld

Újfajta madárinfluenza támad – Emberre is veszélyes

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.13 | 15:33

Amerikai kutatók egy új, mRNS-alapú vakcinát fejlesztenek ki a H5N1 madárinfluenza ellen, amely aggasztó ütemben terjed a baromfiállományok és a szarvasmarhák között, sőt, már emberi fertőzéseket is okozott az Egyesült Államokban. A vakcina a Covid-19 elleni mRNS-vakcinákhoz hasonló technológián alapul, amely gyorsabb fejlesztést és célzottabb védelmet tesz lehetővé a feltörekvő vírustörzsekkel szemben.

A hagyományos vakcinákkal ellentétben, amelyek előállítása hónapokat is igénybe vehet, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztése akár órákon belül megkezdhető, miután azonosítottak egy új vírust. Ez a forradalmi sebesség kulcsfontosságú lehet a betegségek kezelésében.

Fotó: 123rf.com

A hagyományos madárinfluenza-vakcinák előállítása hosszabb időt vesz igénybe, mivel ezzel az eljárással a vírust megtermékenyített csirketojásokban kell szaporítani. Ezzel szemben az mRNS-vakcinák gyorsan előállíthatók, amint megtörtént a vírus DNS-szekvenciájának a meghatározása – közölte a Pénzcentrum.

A Nature Communications folyóiratban publikált tanulmány kimutatta, hogy az mRNS-vakcina erős immunválaszt váltott ki egerekben és görényekben. Az oltott állatok még egy évvel a vakcinázás után is védettek maradtak a H5N1 vírussal szemben, míg az oltatlan kontrollcsoport elpusztult. A vakcina hatékonysága összemérhető volt a hagyományos vakcinákéval.

Az mRNS-alapú vakcinák forradalmasíthatják a madárinfluenza elleni küzdelmet.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló