Külföld

Kiderült, ezért nem gyógyul az ózonlyuk

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.09 | 17:21

Az illegális CFC-11 most purhabot dúsít, viszont tágít is a fejünk feletti résen.

Egy rendkívül olcsó, Kínában gyártott szigetelőanyag gyártási folyamata felel a mostanában tapasztalt, nagy mennyiségű gázkibocsátásért, ami súlyosan roncsolja a Földünket védő ózonréteget. Az Environmental Investigations Agency nevű, zöld szemléletű ügynökség információi szerint az ázsiai országban a mai napig is széleskörűen elterjedt, CFC-11 nevű vegyület a felelős a károkért, melyet 2010-ben már világszerte betiltottak.

A tudósoknak komoly fejtörést okozott mostanság, mi miatt tágult ismét az ózonlyuk – és úgy tűnik, megvan a válasz: a kínai építőipar a hunyó. Nemrégiben ki is mutatta egy tanulmány, hogy a nyolc éve betiltott gáz nem olyan ütemben tűnt el, mint ahogyan az elvárható lett volna. Valami nem stimmelt: a szakértők arra gyanakodtak, hogy valahol Kelet-Ázsiában új készletek kezdtek a légkörbe jutni. Az is felmerült, hogy atomfegyverhez való, titkos urán-dúsításhoz használhatja valaki az adott szert. De szerencsére kiderült, kisebb a baj: csak hőszigetelő elemek gyártásához alkalmazzák a gázt.

A CFC-11 ugyanis nagyon hatékony eszköz a poliuretán hab felfújásához, és így: rezsicsökkentő céllal építik a házakba. Az így készült hőszigetelő anyag még hozzá is járul ahhoz, hogy kevesebb égéstermék kerüljön a levegőbe.

Az EIA kutatói tíz kínai régió üzemeit keresték meg, és 18 ottani céggel is egyeztettek, mely során azt találták, hogy a tiltott anyag használata a többségüknél bevett módszer. Nagyjából az építőipar 70 százalékos forgalmát érinti a tiltott vegyszer, mivel olcsóbb a többinél, és jó minőségű terméket ad.

Igaz, betiltott dologról beszélünk, de a helyi szabályozás elég hatástalan.

Döbbenten hallottuk, hogy a cégek zöme simán bevallotta: CFC-11-gyel dolgoznak, annak dacára, hogy tudják, illegális a szer. Fásultan közölték, ugyanis tudják, mennyire elterjedt dolog ez arrafelé.

– summázza Avipsa Mahapatra a BBC számára.

Mekkora gáz van?

Sajnos ez nem egy olyan dolog, amit csak úgy el lehet hessegetni: az épp gyógyulóban lévő ózonréteg újabb károsodását ugyanis a bőrünkön érezzük.

Ráadásul a kínai purhab-gyártás a világpiac egyharmadát uralja, és ha ez nem változik meg, akkor tíz év múlva sem zárul be az ózonlyuk a fejünk fölött. Nemcsak a nyílás, de ezek a halogénezett szénhidrogének is előremozdítják a globális felmelegedést; ez utóbbiak úgy, mintha 16 szénerőműnek megfelelő szénmonoxiddal fűtenénk be.

Hogyan tovább?

Kína 1987-ben aláírta az idevágó Montreali Jegyzőkönyvet, amellyel a helyi kereskedelmi szankciók életbe léptetését ígéri: azaz az ENSZ programját érvényesíti, az ózonréteg védelmében. Mahapatra szerint most egy teljes körű ügyfeltárás volna szükséges a kormány részéről, a montrealiak bevonásával. A napokban Bécsben kerül sor egy megbeszélésre, az alkalmazandó stratégiát illetően.

2014-ben már pont vastagodni kezdett a világunkat az UV-sugaraktól védő réteg, és a lyuk is nagyjából India-méretűre zsugorodott már. A javulás a CFC-gázok globális betiltásának volt köszönhető, ami folyamat most lassulni kezdett.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.