Külföld

Kiderült, ezért nem gyógyul az ózonlyuk

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.09 | 17:21

Az illegális CFC-11 most purhabot dúsít, viszont tágít is a fejünk feletti résen.

Egy rendkívül olcsó, Kínában gyártott szigetelőanyag gyártási folyamata felel a mostanában tapasztalt, nagy mennyiségű gázkibocsátásért, ami súlyosan roncsolja a Földünket védő ózonréteget. Az Environmental Investigations Agency nevű, zöld szemléletű ügynökség információi szerint az ázsiai országban a mai napig is széleskörűen elterjedt, CFC-11 nevű vegyület a felelős a károkért, melyet 2010-ben már világszerte betiltottak.

A tudósoknak komoly fejtörést okozott mostanság, mi miatt tágult ismét az ózonlyuk – és úgy tűnik, megvan a válasz: a kínai építőipar a hunyó. Nemrégiben ki is mutatta egy tanulmány, hogy a nyolc éve betiltott gáz nem olyan ütemben tűnt el, mint ahogyan az elvárható lett volna. Valami nem stimmelt: a szakértők arra gyanakodtak, hogy valahol Kelet-Ázsiában új készletek kezdtek a légkörbe jutni. Az is felmerült, hogy atomfegyverhez való, titkos urán-dúsításhoz használhatja valaki az adott szert. De szerencsére kiderült, kisebb a baj: csak hőszigetelő elemek gyártásához alkalmazzák a gázt.

A CFC-11 ugyanis nagyon hatékony eszköz a poliuretán hab felfújásához, és így: rezsicsökkentő céllal építik a házakba. Az így készült hőszigetelő anyag még hozzá is járul ahhoz, hogy kevesebb égéstermék kerüljön a levegőbe.

Az EIA kutatói tíz kínai régió üzemeit keresték meg, és 18 ottani céggel is egyeztettek, mely során azt találták, hogy a tiltott anyag használata a többségüknél bevett módszer. Nagyjából az építőipar 70 százalékos forgalmát érinti a tiltott vegyszer, mivel olcsóbb a többinél, és jó minőségű terméket ad.

Igaz, betiltott dologról beszélünk, de a helyi szabályozás elég hatástalan.

Döbbenten hallottuk, hogy a cégek zöme simán bevallotta: CFC-11-gyel dolgoznak, annak dacára, hogy tudják, illegális a szer. Fásultan közölték, ugyanis tudják, mennyire elterjedt dolog ez arrafelé.

– summázza Avipsa Mahapatra a BBC számára.

Mekkora gáz van?

Sajnos ez nem egy olyan dolog, amit csak úgy el lehet hessegetni: az épp gyógyulóban lévő ózonréteg újabb károsodását ugyanis a bőrünkön érezzük.

Ráadásul a kínai purhab-gyártás a világpiac egyharmadát uralja, és ha ez nem változik meg, akkor tíz év múlva sem zárul be az ózonlyuk a fejünk fölött. Nemcsak a nyílás, de ezek a halogénezett szénhidrogének is előremozdítják a globális felmelegedést; ez utóbbiak úgy, mintha 16 szénerőműnek megfelelő szénmonoxiddal fűtenénk be.

Hogyan tovább?

Kína 1987-ben aláírta az idevágó Montreali Jegyzőkönyvet, amellyel a helyi kereskedelmi szankciók életbe léptetését ígéri: azaz az ENSZ programját érvényesíti, az ózonréteg védelmében. Mahapatra szerint most egy teljes körű ügyfeltárás volna szükséges a kormány részéről, a montrealiak bevonásával. A napokban Bécsben kerül sor egy megbeszélésre, az alkalmazandó stratégiát illetően.

2014-ben már pont vastagodni kezdett a világunkat az UV-sugaraktól védő réteg, és a lyuk is nagyjából India-méretűre zsugorodott már. A javulás a CFC-gázok globális betiltásának volt köszönhető, ami folyamat most lassulni kezdett.

 

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
BBC.com
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló