Külföld

Egy titokzatos, 3000 éves kastélyra bukkantak egy törökországi tó mélyén

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.23 | 13:29

Kutatók, búvárok és víz alatti fotósok csapata lepte el a törökországi Van tartomány Van tavát, hogy az erődítmény titkát megfejtsék.

A projekt vezetője, Tahsin Ceylan, a Van Yüzüncü Yıl Egyetem munkatársa eredetileg egy másik legenda után kutatott a környéken, a híres Van-szörny nyomában járt, de végül valami egészen másra bukkant a tó mélyén. Arról már korábban is sokat pletykáltak, hogy valami lehet a tó felszíne alatt, de soha senki nem talált semmit, egészen mostanáig.

A víz alatti kastély nagyjából 1 km hosszú, a falai 3-4 méter magasak, és köszönhetően annak, hogy a víz lúg-tartalma elég magas, egészen jó állapotban megmaradt az építmény, amit a kövek alapján a vaskori Urartu államhoz kötnek, ami az ie. 9-6 század között létezett. A kastélyról egyelőre még nem tudni ennél többet, most régészek fogják tanulmányozni, például azt is, hogy a falak milyen mélyen vannak beágyazva a talajba.

A tóban egyébként nem ez volt az egyetlen felfedezés az utóbbi években. Találtak itt már temetőt kábé ezeréves sírokkal, és egy orosz hajót is, ami a tudósok szerint a múlt század 40-es éveiben süllyedhetett el.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló