Femin

Több női rendezőt Hollywoodba, ez a Time’s Up új kampánya

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.01 | 18:18

A filmipar férfi direktorai felköthetik a gatyát, itt a #4percentchallenge!

Már Bryce Dallas Howard is csatlakozott Tessa Thompson és Brie Larson felhívásához, melyben több női rendezőt igényelnek Hollywood számára. A #4percentchallenge néven futó kezdeményezés azt tűzte ki célul, hogy felpörgesse a hölgy direktorok és mozijaik számát. A friss online kampány a Time’s Up mozgalom nyomán hajtott ki: kiderült, hogy az elmúlt évtized legnézettebb 1200 filmjéből mindössze négy százalékot rendezett nő.

A sztárok és stúdiók figyelmét szeretnék felhívni erre a jelenségre, és hogy nagyon ideje volna már a változásnak. A Time’s Up azzal érvel, hogy a női rendezők munkái jóval inkluzívabbak a lányok és asszonyok felé, illetve a szereplők 40 százalékát is hölgyek teszik ki ilyenkor, emellett a rasszok és etnikumok képviselete is kiegyensúlyozottabb.

 

View this post on Instagram

 

V CHILL RN

A post shared by Brie (@brielarson) on

A női direktorok szintén nőket kérnek fel, hogy a kulcsfontosságú szerepeket ők töltsék be a kamerák előtt. A cél, hogy emberibbé tegyük a filmgyártást: hogy minden csoport kibontakozhasson, biztonságos keretek között.

A színészeket arra kérik, hogy köteleződjenek el az elkövetkezendő másfél évben a női rendezők felé. A híres kollégák közül sokan csatlakoztak is már a kezdeményezéshez: Amy Schumer, Armie Hammer, Jordan Peele, Jussie Smollett, Jennifer Lopez, Reese Witherspoon és Zazie Beetz neve is ott van már a listán.

 

View this post on Instagram

 

reunited with @hairbyadir & @karayoshimotobua ?

A post shared by Bryce Dallas Howard (@brycedhoward) on

A négy százalék egy nyomasztó szám, pont ezért van szükség sürgős előrelépésre.

véli Georgia Paris. A brit rendezőnő, aki Mari című filmjével debütált tavaly, a Wonder Woman esetében látta meg az áttörés lehetőségét:

Sokan azt hiszik, hogy a nők direkt csak érzékeny, női jellegű filmekbe vágnak bele, ami nem kerül sokba. Ám a Csodanő nagyot ment! Érdemes a hölgyekre több pénzt bízni!

Nyers, őszinte ábrázolást

akarnak a fiatal filmesek, ahol a nő nem csak biodíszlet.

Végre arra vágyom, hogy egy menstruáló csajt is erősnek lássak. Ezt egy, a rendezői székben ülő nőtársa tudná hitelesen megmutatni.

véli Beatrice Sutcliffe.

 

A stúdiók megmozdultak

JJ Abrams Bad Robot nevű cége, illetve az Universal és a Disney is hajlik a dologra – az utóbbi nagyság vezére, Bob Iger már ígéretet is tett a hölgyek felé.

Mindig a legjobb személyt keressük a feladatokra, nemtől függetlenül.

A Marvel következő dobása a főhősnővel érkező Marvel Kapitány lesz, ahol a társrendező neve Anna Boden. Viszont a már forgó, ikonikus produkciók zöme – Avengers: Endgame, Aladdin, Toy Story 4, Star Wars 9 és a Lion King – továbbra is férfikézben van. A Mulan, a The Eternals és a Fekete Özvegy kapott hölgyrendezőt, teszi hozzá a BBC.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.