Femin

A Mária Magdolna című filmből jól kijön, minek tartják a nőket a férfiak

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.03 | 16:17

Egy középkorban elkövetett karaktergyilkosság után most támad fel a vitatott nőalak.

Tisztességesen megszépíti az új Mária Magdolna-film a címszereplőt – de attól még sokak szemében a pornósztárok és a playmate-ek ugyanúgy ringyók maradnak. Magdalai Máriáról még 591-ben állította I. Gergely pápa, hogy mielőtt hívő lett, bizony a legősibb mesterséget űzhette. Ez a katolikus egyházfő indította el a lavinát, miszerint a bűnös nő, aki megmosta, majd a hajával törölte a Názáreti lábát, azonos lehet az ő személyével.

via GIPHY

Már akkor is a férfiak határozták meg, hogy hogyan éljenek, és egyáltalán kik lehetnek a nők. A film fő alakja közel 1400 éve prostituáltként él a köztudatban – mi más ez, ha nem karaktergyilkosság?

Aki ugyanis alaposan olvassa az Újszövetséget, az nyomát sem látja annak, hogy Jézus ezen legjobb női barátja a testét áruba bocsátotta volna valaha is. Márk és Lukács evangelisták csak annyit kötnek az orrunkra, hogy egy halom démont űzött ki a Megváltó az asszonyból.

A katolicizmus gépezetében nem ez az első csavar, ami lötyög. Rooney Mara, aki Magdolnát játssza Gareth Davis Mária Magdolna című új filmjében, elárulta, hogy amikor tanulmányozta a szerepét, a kutatásai során döbbenetes dolgokat talált:

Minél több minden derült ki róla, annál sokkolóbb, hogy az emberek zöme még mindig elintézi annyival, hogy csak egy ribanc volt. Templomokat neveztek el róla, és nem ismerik őt – ez felháborít.

Garth Davis rendező is hasonlóan vélekedik:

Úgy tűnik számunkra, hogy az igazi történetét eddig még senki sem mesélte el. A filmünkben ez a fiatal nő egy galileai halászfaluból származik, aki egy tehetséges bába.

Meghallja Jézus hírét, és mindent hátrahagyva a karizmatikus prófétához szegődik. Bekerül a Messiás szűk körébe: hallja a tanításokat, ott van az utolsó vacsoránál és a kereszt alatt is. Külön kegy, hogy a feltámadás hírét ő viheti meg a férfiaknak.

Mária Magdolna rehabilitációja 1969 óta folyik: ekkor mosta tisztára a nevét a katolikus egyház. A Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperában még úgy látjuk, mint aki reménytelenül szerelmes Jézusba, és bevallja, hogy előtte már sok pasival volt dolga.

A férfiak, akik fizetnek a szexuális szolgáltatásokért, persze sosincsenek számon kérve – egyedül az asszony a bűnös minden ilyen történetben. A tényt, miszerint erre az iparra a mai napig szükség van – ugyanis akadnak vásárlók szép számmal – valahogy nem veszi a világ tudomásul. Hogy a férfiak felelősek-e a libidójukért, ez a kérdés már a legfelső köröket is elérte: elég csak Rodrigo Duterte vagy Donald Trump nevét megemlíteni.

Lophatsz, ölhetsz vagy kínozhatsz, még mindig értékesebb vagy, mintha pornóznál. Vagy a prostiknál, amiként emlegették Jézus női tanítványát is. Ferenc pápa ebben a kérdésben is progresszív: 2016-ban

az apostolok apostola

címmel illette a vitatott nőalakot, említi meg a Preen, mely szófordulat viszont Aquinói Szent Tamásé volt eredetileg. A XIII. századi bölcs az ortodox egyház nézeteit osztotta, ahol Mária Magdolna egyenértékű tanítványként szerepel, teszi hozzá az LA Times.

via GIPHY

A Da Vinci kód című könyv már meredekebb: Dan Brown regényében egyenesen Jézus özvegyeként szerepel az asszony, aki a messiási vérvonalat viszi tovább. A legnagyobb bűnösökből lesznek a legnagyobb szentek – legalábbis a megbocsátást hirdető Evangéliumba ez is bele kell, hogy férjen.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Preen
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Unatkozom
A hét 10 legcukibb macskája
  • szerző:nuus
  • 2019. 03. 17.