Femin

A Mária Magdolna című filmből jól kijön, minek tartják a nőket a férfiak

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.03 | 16:17

Egy középkorban elkövetett karaktergyilkosság után most támad fel a vitatott nőalak.

Tisztességesen megszépíti az új Mária Magdolna-film a címszereplőt – de attól még sokak szemében a pornósztárok és a playmate-ek ugyanúgy ringyók maradnak. Magdalai Máriáról még 591-ben állította I. Gergely pápa, hogy mielőtt hívő lett, bizony a legősibb mesterséget űzhette. Ez a katolikus egyházfő indította el a lavinát, miszerint a bűnös nő, aki megmosta, majd a hajával törölte a Názáreti lábát, azonos lehet az ő személyével.

via GIPHY

Már akkor is a férfiak határozták meg, hogy hogyan éljenek, és egyáltalán kik lehetnek a nők. A film fő alakja közel 1400 éve prostituáltként él a köztudatban – mi más ez, ha nem karaktergyilkosság?

Aki ugyanis alaposan olvassa az Újszövetséget, az nyomát sem látja annak, hogy Jézus ezen legjobb női barátja a testét áruba bocsátotta volna valaha is. Márk és Lukács evangelisták csak annyit kötnek az orrunkra, hogy egy halom démont űzött ki a Megváltó az asszonyból.

A katolicizmus gépezetében nem ez az első csavar, ami lötyög. Rooney Mara, aki Magdolnát játssza Gareth Davis Mária Magdolna című új filmjében, elárulta, hogy amikor tanulmányozta a szerepét, a kutatásai során döbbenetes dolgokat talált:

Minél több minden derült ki róla, annál sokkolóbb, hogy az emberek zöme még mindig elintézi annyival, hogy csak egy ribanc volt. Templomokat neveztek el róla, és nem ismerik őt – ez felháborít.

Garth Davis rendező is hasonlóan vélekedik:

Úgy tűnik számunkra, hogy az igazi történetét eddig még senki sem mesélte el. A filmünkben ez a fiatal nő egy galileai halászfaluból származik, aki egy tehetséges bába.

Meghallja Jézus hírét, és mindent hátrahagyva a karizmatikus prófétához szegődik. Bekerül a Messiás szűk körébe: hallja a tanításokat, ott van az utolsó vacsoránál és a kereszt alatt is. Külön kegy, hogy a feltámadás hírét ő viheti meg a férfiaknak.

Mária Magdolna rehabilitációja 1969 óta folyik: ekkor mosta tisztára a nevét a katolikus egyház. A Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperában még úgy látjuk, mint aki reménytelenül szerelmes Jézusba, és bevallja, hogy előtte már sok pasival volt dolga.

A férfiak, akik fizetnek a szexuális szolgáltatásokért, persze sosincsenek számon kérve – egyedül az asszony a bűnös minden ilyen történetben. A tényt, miszerint erre az iparra a mai napig szükség van – ugyanis akadnak vásárlók szép számmal – valahogy nem veszi a világ tudomásul. Hogy a férfiak felelősek-e a libidójukért, ez a kérdés már a legfelső köröket is elérte: elég csak Rodrigo Duterte vagy Donald Trump nevét megemlíteni.

Lophatsz, ölhetsz vagy kínozhatsz, még mindig értékesebb vagy, mintha pornóznál. Vagy a prostiknál, amiként emlegették Jézus női tanítványát is. Ferenc pápa ebben a kérdésben is progresszív: 2016-ban

az apostolok apostola

címmel illette a vitatott nőalakot, említi meg a Preen, mely szófordulat viszont Aquinói Szent Tamásé volt eredetileg. A XIII. századi bölcs az ortodox egyház nézeteit osztotta, ahol Mária Magdolna egyenértékű tanítványként szerepel, teszi hozzá az LA Times.

via GIPHY

A Da Vinci kód című könyv már meredekebb: Dan Brown regényében egyenesen Jézus özvegyeként szerepel az asszony, aki a messiási vérvonalat viszi tovább. A legnagyobb bűnösökből lesznek a legnagyobb szentek – legalábbis a megbocsátást hirdető Evangéliumba ez is bele kell, hogy férjen.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.