Fintech

Emelkednek a fizetések? Itt az ideje beizzítani a robot munkaerőt!

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.11 | 16:46

A Jack in the Box igazgatója úgy gondolja, hogy érdemes lehet az emberi munkaerőt robotikusra cserélni, ugyanis lassan olcsóbb lesz.

Californiában jelenleg 11 dollár a minimum órabér, viszont 2023-ra ezt 15 dollárra tervezik feltornászni. Erről az étteremlánc igazgatója azt mondta, hogy

a növekedő minimálbérekből az következhet, hogy lecserélem a dolgozóimat robotokra. Végül is ez egy logikus lépés.

Egyébként már 2009 óta kísérleteznek a robot munkaerővel, viszont eddig ez jóval drágább volt mint embereket dolgoztatni. Ez lassan megváltozhat, köszönhetően a növekvő fizetéseknek, na meg a folyamatosan fejlődő technológiának.

Viszont ott még nem tartunk, hogy a robotok mindent el tudjanak végezni, rengeteg munkára meg nagyon drága lenne robotot tartani. Bután hangozhat, de egy hamburger megsütéséhez sok irányú, bonyolult mozgást kell végezni, egy erre alkalmas robot pedig (még) nagyon drága. Az azért felvet néhány erkölcsi kérdést, hogy a Jack in the Box vezetője inkább robotokba fektetne, amiknek nem kell lakbért fizetniük minden hónapban.

Lehet, hogy beigazolódik a jóslat, miszerint 2030-ra több millió munkahely fog megszűnni, de valószínűleg ettől most még nem kell félnünk, főleg itt Magyarországon, ahol minden kis késéssel gyűrűzik be. Am viszont érdekes lehet, hogy ezentúl mondjuk egy minimálbér emelésnél már azt is figyelembe kell majd venni, hogy mennyire lökheti ez meg a szándékot arra, hogy robotokkal pótolják a munkaerőket.

Nyitókép: Justin Sullivan/GettyImages


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló