Tudomány

Sokat stresszelsz? Sanszos, hogy előbb őszülsz meg!

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.01.24 | 13:48

Még egy ok arra, miért nem érdemes túl sokat idegeskedni.

Az őszülés és a stressz viszonyát kutatták a tudósok, érdekes felfedezések születtek.

via GIPHY

A stressz egy csomó dolog miatt nem jó a szervezetünknek, és itt van még egy ok, amiért érdemes kizárni az életünkből. Nyilván teljesen azért nem lehet száműzni a stresszt a mindennapjainkból, hacsak nem egy lakatlan szigeten élünk, de egy-két stresszlevezető technikát érdemes elsajátítani a minimalizálása érdekében.

A stressz ugyanis számos betegség mellett őszülést is okozhat.

Ezek segíthetnek

Többek között a szex is jól oldja a feszültséget, amiről ITT írtunk. Emellett az otthoni növényeinknek is van stresszűző hatása, a levendula például segít az idegek megnyugtatásában és a depresszió elűzésében. Az utazás okozta stresszről, és annak minimalizálásáról pedig EBBEN a cikkünkben olvashatsz. Ha a suli és a röpdogák miatt idegeskedsz sokat, azon is lehet segíteni, méghozzá meditációval.

via GIPHY

És hogy hogyan okoz őszülést a sok idegeskedés? Azt épp nemrég fejtették meg brazil és amerikai kutatók.

A tudósok ugyanis egereken végzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy az őssejtek, melyek a bőr és a haj színét meghatározzák, intenzív stressz hatására sérülnek. A sötét szőrű egerek hetek alatt teljesen megőszültek – írja a BBC. A kutatók a jövőben szeretnének egy olyan hatóanyagot kifejleszteni, amely megakadályozza a haj idősebb korban bekövetkező színveszteségét. Rossz hír, hogy már a harmincas éveid közepétől megőszülhet a hajad.

Szüleid hajának változása alapján megjósolható, hogy ez nagyjából mikor vár rád.

És bár ez nagyrészt a természetes öregedési folyamatokra és a génekre vezethető vissza, a stressz is kiemelt szerepet játszhat benne. És itt jön a jó hír: bár az előbbiekre nyilván nem, az utóbbira azonban bőven van befolyásunk, ahogy arról korábban is írtunk. Eddig azonban nem tudták a tudósok, hogy pontosan hogyan is hat a stressz a hajra.

via GIPHY

Az őssejtekből indultak ki

A Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői, a Sao Pauló-i Egyetem és a Harvard Egyetem tudósai úgy vélték, a hatás a melanocitákhoz, azaz a pigmentet termelő őssejtekhez kapcsolható. Ezek melanint, vagyis sötét színű pigmenteket termelnek, mely a bőr és haj színéért felelős. Miközben az egereken végeztek vizsgálatokat, bizonyítékokra bukkantak, mely a stressz és az őszülés kapcsolatát támasztja alá.

Most már biztosan tudjuk, hogy a stressz felelős a haj és a bőr bizonyos változásaiért és tudjuk, hogyan zajlik a folyamat

– mondta Ya-Cieh Hsu, a Harvard tudósa.

A fájdalom hatására az egerekben adrenalin és kortizol szabadul fel, ettől szívük hevesebben dobog, vérnyomásuk megemelkedik, hatással van idegrendszerükre és akut stresszt idéz elő. Ez a folyamat felgyorsítja a melanint termelő őssejtek leépülését.

Azt tudtam, hogy a stressz ártalmas, de az ártalmas hatások mértéke, amit feltártunk, túl van azon, amit elképzeltem. Csupán néhány nap alatt kimerültek a pigmentregeneráló őssejtek

– mondta Hsu.

via GIPHY

Egy másik kísérletben a kutatók megfigyelték, hogy képesek blokkolni ezeket a változásokat, ha az egereknek magas vérnyomást elleni szert adnak. Amikor összehasonlították a fájdalom miatt szenvedő egerek és más egerek génjeit, azonosítani tudták azt a proteint, mely részt vett a folyamatban, ahogy a stressz károsította az őssejteket. Ha ezt a proteint – a ciklin-dependens kinázt – elfojtották, az szintén megakadályozta a szőrzet elszíneződését.

Ezek az új ismeretek nem jelentenek gyógymódot vagy kezelést az ősz hajra. Az egerek vizsgálatakor tett felfedezésünk csak egy hosszú út eleje, melynek végén az emberek számára alkalmas kezelést találhatunk. Arra azonban rávilágít a kutatás, hogyan hat a stressz a szervezet egyes részeire

– mondta Hsu.

via GIPHY

Címlapkép: Pixabay CCo

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Mi ez az egész 5G-ellenes őrület?
  • szerző:nuus
  • 2020. 07. 07.