Tudomány

A kutyád valójában fél, amikor bűnbánóan néz rád

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.22 | 12:08

Valószínűleg minden gazdi ismeri azt a bizonyos tekintetet: amikor a kutyádról lerí, hogy valami rosszat követett el, olyasmit, amit nagyon nem kellett volna.

Már megint szétrágta a legújabb cipődet, vagy összepisilte a szőnyeget… Mindenesetre biztos, hogy valami olyasmit csinált, ami neked kellemetlen perceket fog okozni. Előtted ül a kedvenc négylábú, hatalmas pupillákkal, és te rögtön azt gondolod, hogy amit a szemében látsz, az a bűntudat, amit te is éreznél ilyenkor.

Screenshot 2017-02-21 18.54.01

Tiszta sor: otthon hagyod a kutyádat pár órára, és mire hazaérsz, az egész lakás tele van tollpihékkel: széttépte a kedvenc párnádat, ami nélkül nincs egyetlen nyugodt perced sem az éjszaka. Pedig már a múltkor leszidtad, amikor ugyanígy járt el a titkos alvómaciddal is, szóval pontosan tudja, hogy amit tett, az helytelen.

Ne, csak a párnámat ne! Rossz kutya! Mit csináltál?

–  már üvöltöd is hangosan, a párnádat gyászolva.

Az igazság az, hogy ilyenkor a kutyád egyáltalán nem a bűntudat miatt meresztgeti a szemét, és húzza össze a füleit, hanem egy sokkal összetettebb érzés, a félelem miatt.

giphy-49

A saját érzéseinkkel magyarázzuk

Dr. Alexandra Horowitz tanulmánya éppen arra jelenségre világít rá, hogy hajlamosak vagyunk emberi érzésekkel felruházni a kutyákat, és a saját fogalmaink szerint magyarázni a a viselkedésüket.

Ha egy kutyára nézek, és ezt a bűnbánó tekintetet látom, akkor bűnösnek is tartom. Egyszerűen úgy vagyunk kódolva, hogy így lássuk, szóval ez senkinek sem a hibája.

– mondja Dr. Horowitz egy vele készült interjúban.

Mindenki látott már „bűnös” tekintetű kutyát: összehúzza magát, hátraszorítja a füleit, és a levegőbe nyal: ezek mind a félelem jelei egy kutyánál, amit mi tévesen értelmezünk.

giphy-50

A szidalmakra adott válasz

A kísérletek során a kutyáknak megadták a lehetőséget, hogy megegyenek valami finomságot gazdájuk távollétében, aki visszatérve hol tudta, hol nem, hogy mit csinált a kutya a szobában. Az eredmények nem mutattak különbséget a bűnbánó tekintettel kapcsolatosan. A kontrollcsoportban, ahol a gazdák leszidták kutyájukat, a hatás nem maradt el: a kutyák a már említett tekintettel néztek.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a vétkes tekintet a gazdi szidalmaira adott válasz volt, nem a gaztett elismerése. Egyszóval a tanulmány szerint a “bűnös” tekinet azért ült ki a kutyusok pofájára, mert féltek a gazdi szigorú szavaitól, és nem azért mert beismerték, hogy szörnyű dolgot tettek.

"Ő volt...."
„Ő volt….”

Akkor most megbánta, vagy sem?

Elég valószínűtlen, hogy a kutyák ugyanúgy gondolkodnak mint mi, mivel teljesen máshogy épül fel az agyuk, mint az embereké. A kutyák nem képesek a múltban történtekre reflektálni, és rálátni, hogy valamit rosszul csináltak.

Már léteznek olyan kutatások, amik arról tanúskodnak, hogy bizonyos állatok előre terveznek a múlt eseményei alapján, de a kutyáknál még nincs bizonyíték ilyesmire.”

– mondja Horowitz.

Persze a kutyádnak is vannak emlékei, de egyáltalán nem úgy gondolkozik róluk, mint ahogyan mi emberek tesszük.

Mindenki magából indul ki

Mivel még nincs kellő mennyiségű tudományos kutatás a kutyák érzéseivel és memóriájával kapcsolatban, ezért a saját érzelmeinkhez hasonlítjuk kedvencünk viselkedését: egyes kutatók szerint akárcsak mi, még szerelembe is tudnak esni.

Miután hozzád került a kutyád biztos te is megfigyelted a viselkedését, és kialakult benned egy kép a személyiségéről, arról, hogy mit szeret, és mit gondolhat. Megpróbálod megjósolni, hogyan reagál majd különböző eseményekre, de pontosan sosem tudhatod. Ezért jobb híján maradnak a saját érzéseinkből kiinduló magyarázatok.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló