Tudomány

Eretnek kézirat került elő Jézus öccséről

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.16 | 13:17
  • trendindex: 2

Görög gnosztikusok tekercsei, amelyeket a Bibliából kiszavaztak. Most texasi tudósok fejtegetik a ritka egyiptomi iratokat.

A mai Nag Hammadi város környékén 1400 évvel ezelőtt gondos kezek cserépedényben vermeltek el ősi dokumentumokat. Az iratok közt viszont akad pár olyan szöveg, ami nem igazán stimmel azzal, amit a többi tekercs tartalmaz. Főleg, hogy némelyikük nem kopt nyelven íródott, hanem görögül. Ráadásul a Nag Hammadiban fellelt 52 szöveg több, kilógó pontja is ugyanazon irányba mutat.

Az 1945-ben feltárt leletet egyiptomi földműveseknek köszönhetik a tudósok, melyek közt 13, bőrszíjjal átkötött pergamen tekercs is található. A dokumentumok a II. és a VI. század közti időszakból származnak, és némileg a gnosztikus irányzatra vallanak. Ez az eretneknek tartott hagyomány a korai kereszténység egy misztikus formáját takarja.

Az eddig legtöbb, fellelt gnosztikus irat kopt nyelven keletkezett, mely nyelv Egyiptomra évszázadokig jellemző volt.

2017-ben az austini Texasi Egyetem vallástudományi kutatói vizsgálták a leletet, és fedezték fel azt, hogy az egyik tekercs egy már ismert, görög nyelvű szöveg másolata volt. Geoffrey Smith ókeresztény időszakot kutató szakember szerint:

Nagyon fellelkesedtünk, mikor kiderült, mire bukkantunk. Nem is gyanítottuk, hogy Jakab Első Apokalipszisének görög nyelvű töredéke fenn tudott maradni.

A szövegben az áll, hogy Jézus és az a Jakab beszélget, akit „az Úr testvére”-ként szoktak emlegetni. Mielőtt még a Megváltó vérrokonának kiáltanánk ki, szögezzük le, hogy erre nincsen konkrét bizonyíték. Így a ma „Újszövetség”-ként ismert kánonba sem került be ez az apokrifnak számító irat.

Jézus életéről és szolgálatáról tartalmaz kiegészítő információkat, illetve titkos tanításokat is, abból a célból, hogy Jakab jól tanítson Jézus halála után. Ráadásul pontokkal szótagokra bontották a görög szöveg nagy részét.

– teszi hozzá Brent Landau, aki megemlíti azt is, hogy ezt a szokatlan formulát főleg oktatáshoz használták. Azaz: ez a verzió valószínűleg görög nyelvleckeként is szolgálhatott a tanítványoknak. Az eddig feltárt, ilyen iskolapéldák már ismert szövegek részletei szoktak lenni, és nem igazán érintenek egy teljes iratot – ez a felfedezés a tanár elköteleződésére utalhat.

A Nag Hammadi könyvtár állománya fontos kulcs lehet a gnosztikus kultúra megértéséhez, és így – a korai kereszténységhez is közelebb vihet ez az érdekes részlet – véli a Science Alert.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló