Tudomány

Meleged van? Nézegesd az északi jégsapkát a Föld Napján!

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.22 | 12:19

Bolygónkra tekinteni egy műholdról az igazi!

A legújabb, Északi-sarkkör felett cirkuláló műhold készítette az eddigi legaprólékosabb fotót erről a vidékről. Pont a Föld Napja, április 22. környékére időzítette az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont a NOAA-20 nevű űreszköz felvételét, melyen megcsodálhatjuk a jegesmedvék egyre zsugorodó otthonát. A kép magában foglalja a sarkvidék mellett Amerika északi részét és Eurázsia kapcsolódó területeit is.

Jól kivehető Grönland, illetve az Alaszkát Oroszországtól elválasztó Bering-szoros is, mely utóbbi idén most produkálta a legkisebb méretű összefüggő jégpáncélt a tengeren. Ez egy délről érkező, szokatlanul erős áramlásnak köszönhető, mely a víz mellett a légmozgást is érinti. Magasabban marad a hőmérséklet, így a jégképződés is csökken.

A félgömb felett nyugatról keletre tartó felhő- és viharrendszereket a műhold VIIRS nevű egységének köszönhetően 24 órás periódusban figyelhetjük meg, mely fotószerű, valós színekben jeleníti meg a látványt. A műhold minden nap készít felvételeket, mely az időjárásról ad fontos információkat a számítógépes modellezés számára, az előrejelzések elkészítéséhez.

A NOAA-20 napjában 14-szer kerüli meg bolygónkat; érdemes összehasonlítani a 48 éve, az első Föld Napja idején készült légköri képek minőségével a látványt, teszi hozzá a Mashable.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló