Érdekes

A tudósok meg akarják tanítani a szúnyogoknak, hogy ne csípjenek

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.26 | 10:43

Úgy tűnik, van értelme csapkodni a vérszívók után, az állat ugyanis képes összekapcsolni az illatokat a veszéllyel.

(kép: Pixabay)

Bár sokszor úgy tűnik, hogy hiába hajkurásszuk őket, úgyis visszatérnek és megcsípnek, a washingtoni egyetem tudósai most bebizonyították, hogy például a több fertőző betegséget is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog egyedei megjegyzik az őket lecsapni készülő emberi kéz illatát, és összekapcsolják azt a veszéllyel. Kísérletükben az éppen csípni készülő szúnyogokat folyamatosan olyan rezgésekkel zavarták meg, amik a bőrhöz csapódó emberi kéz által kiváltott ingerekhez hasonlított, az állatok pedig körülbelül 20 perc alatt „megtanulták”, hogy veszélyben vannak, és több mint 24 óráig nem tértek vissza csípni.

A tanulási folyamat a dopamin nevű vegyülettel van kapcsolatban, és azok a szúnyogok, amiknek az agyában a tudósok elkötötték a dopamin csatornákat, nem is voltak képesek összekapcsolni az ingereket a veszéllyel, ezzel is azt bizonyítva, hogy a szúnyogok képesek megtanulni dolgokat. Ezeket a felfedezéseket a jövőben az eddigieknél hatásosabb szúnyogriasztó szerek kifejlesztésére lehet majd felhasználni, amik „megtanítják” majd a szúnyogoknak, hogy ne csípjenek.

Az állatok a veszélyt egyértelműen illatokkal kapcsolják össze, de nem minden szúnyogfajta képes észlelni az ember szagát, így a most megfigyelt folyamat sem jelentkezik minden szúnyognál. A tudósok szerint viszont, legalábbis az új szuper szúnyogriasztó megjelenéséig, érdemes csapkodni, ha csipkednek, mert el lehet riasztani a vérszívókat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.