Érdekes

A vegánság egyre népszerűbb, pedig nem biztos, hogy ez olyan jó, mint hisszük

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.22 | 17:18

Szakértők szerint a növényi alapú élelmiszerekkel is vannak azért gondok. Sőt, a végén még kiderül, hogy a húsmentességnek több a hátránya, mint az előnye.

kép: Ella Olsson, Unsplash

Bizonyos hozzáértők szerint a növényi alapú táplálkozás nem biztosít minden tápanyagot, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Sőt, a farmközösségek számára még ártalmas is lehet a teljes átállás, véli a hertfordshire-i Martin Cohen és a brüsszeli Frederic Leroy.

Rengetegen már évtizedek óta a húshagyó életmódnak hódolnak, ám az igazi áttörés éve lehet 2022, amikor is – az infláció miatt akár 25 százalékkal emelkedő élelmiszerárak miatt – az egész világ tudatosabban válogatja meg, mi kerüljön a tányérjára. Az EAT nevű kampány legalábbis ezt tűzte ki céljául. A fő cél az, hogy lebeszéljen a hús és tej fogyasztásáról, a protein túlfogyasztás ugyanis elgondolkodtató dolog, élen a marhától származó fehérjével.


Amerikában és Európában már mutatkozott erre hajlandóság, és Ázsiában is több ország kormányszinten kommunikálja a kímélőbb növényi étkezést.

A flexitarian diéta is egyre népszerűbb, hála Gwyneth Palthrownak, ami étrend a növényi kaják mellett rugalmasan – innen a név – megenged egy kis állati eredetű „bűnözést” is. Sok élelmiszeripari cég megérezte a változás szelét, és felült a vegán vonatra. A V-címkével ellátott termékek is szépen gyarapodnak a piacon.

Az EAT magát tudományos alapúnak definiálja, és emlegeti a Harvard illetve az Oxford neveit is. Viszont maguk az egyetemek nyíltan nem álltak be a kezdeményezés mögé. Így kérdés, hogy a táplálkozástudományi evidenciák melyeket magában foglal a felhívás (kezdve a „jó” koleszterinnel), mennyire fogják megülni a gyomrunkat.

Látszat összefüggésekre nem érdemes alapozni, ám azt fontos kiemelni, hogy bizonyos nyomelemeket a kizárólag növényi diéta esetén pótolni kell: ez tény. A B12 vitamin és a hosszú láncú zsírsavak például nélkülözhetetlenek.

Ha ezek a tápanyagok hiányoznak, akkor bizony fizikai és kognitív hanyatlást is kockáztatunk. Erről számos orvosi eset is tanúskodik: kismamák és kiskorúak a leginkább kitettek az ilyen anyagcsere-problémáknak.

Környezetünk védelme sem lesz teljesen biztosított sajnos, ezzel az étrenddel. Ha a gazdaságok túl hirtelen állnak át az állattartásról a növénytermesztésre – hamar kiderülhet, hogy nem minden talaj alkalmas termőföldnek. Viszont egy fenntartható, ökológiai szempontokat is figyelembe vevő, harmonikus állattartás a világ élelmezési szempontjából kívánatos lenne. Földünk összetett ökoszisztémájához az egysíkú, kizárólagos megoldások nem igazán passzolnak, véli az Independent.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Elhunyt az X-Faktor sztárja
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 23.