Érdekes

Sokat elmondanak a vietnami háborúról az amerikai katonák öngyújtói

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.02 | 07:46

A gravírozott Zippok elég jól bemutatják a tengerészgyalogosok hangulatát az egyik leghosszabb és legértelmetlenebb amerikai háború alatt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

oldgoodyears (@oldgoodyears) által megosztott bejegyzés,

Az Egyesült Államok szerepvállalása a vietnami konfliktusban hosszú évekre tematizálta az amerikai popkultúrát is, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy miről szólt ez a háborús konfliktus, ki harcolt ki ellen, miért, és hogy mi lett az egész vége. Ezzel sokszor az ott harcoló amerikai katonák is így voltak, és pár hónap után nagyon-nagyon megbánták, hogy önként bevonultak (az amerikai haderő jelentős része önkéntesekből állt, habár volt hadkötelezettség, sokan már érettségi után beléptek a seregbe, hazafias kötelességből), és elmentek harcolni a világ másik végébe, ahelyett, hogy maradtak volna otthon szörfözni, és a nyári szünet alatt hajtani a csajokat a tengerparton.

A katonák gondolatait, vágyait, a hangulatot tükrözi vissza a zsebükben hordott öngyújtókra gravírozott rengeteg felirat: a filmekben legtöbbször az összefirkált sisakokat látjuk, de nem csak azt díszítették, sokszor a Zippo-kra kerültek fel a mottók, poénok, vagy éppen az otthon hagyott szerető neve. Okostelefonok még nem voltak, nem volt mire cserélhető hátlapot vagy háttérképet rakni, ezen a pár centiméteres területen kellett kiélni a kreativitást. Szomorú gondolatok, és még annál is nagyobb közhelyek, na meg malac viccek, érdemes végiglapozni az ebből összeállított Instagalériát:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

History Cool Kids ® (@historycoolkids) által megosztott bejegyzés,

A felszerelés díszítgetése amúgy jóval a vietnami háború ideje előtt kezdődött, a II. világháborúban a szolgálati pisztolyok markolatának festése volt a divat, ide főleg a csajaik, feleségeik portréját festették fel a bakák:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

velvey (@velvetcoke) által megosztott bejegyzés,


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló