Érdekes

Gyűlölik az emberek a szelfiket, mégis tucatszám készítik őket

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.23 | 14:43

A YouGov nevű kutatóközpont szerint az amerikaiak viszonya a szelfikhez minimum ellentmondásos: 63 százalék rendszeresen készít magáról képet, 36 százalék szerint viszont a szelfigyártás idegesítő és nárcisztikus dolog.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

___________________________________________ #ihateselfies #tryingtobemoresocial #itswednesday #morningcoffee #breakfast #everydayroutine #morningmotivation #instamoods

c’est la vie ☾ (@_arlenna) által megosztott bejegyzés,

Mindenki csinálja, és a többség utálja

A szakemberek több mint 2 millió embert kérdeztek az önfotókhoz fűződő viszonyukról, és kiderült, hogy a kapcsoltunk a szelfihez bonyolultabb, mint elsőre látszik. Az amerikaiak közel kétharmada (63 százalék) saját bevallása szerint rendszeresen készít szelfiket: 14 százalék “meglehetősen gyakran”, 8 százalék pedig “nagyon gyakran”.

Ennek ellenére az aktív szelfikészítők 52 százaléka rossz véleménnyel van azokról, akik önmagukat fotózzák: legalább egy negatív tulajdonságot kötnek hozzájuk. Harminchat százaléknak az első szó, ami az eszébe jut, az “idegesítő”, míg ugyanennyire rúg azoknak a száma, akik szerint az ilyen ember “nárcisztikus”. minél több szelfit készít az ember, annál sötétebben látják őket társaik.

Harmincegy százalék arról számolt be, hogy a szelfigyáros “trendi”, 30 százalék szerint “jókedvű”, 22 százalék szerint “vicces”, 16 százalék pedig “magabiztosnak” látja az ilyen embert. De vajon hogyan lehet valaki egyszerre “idegesítő” és “magabiztos”? A szakemberek szerint egyáltalán nem meglepő, hogy ambivalens érzések fűznek bennünket az önfotókhoz.

Szerénységre szocializálnak minket, a szelfi ennek ellentéte

“Érthető, hogy egyszerre imádjuk és utáljuk a szelfit. Imádjuk, mert egyrészt összeköt bennünket másokkal, és számos pozitív visszajelzés forrása. Ugyanakkor mélyen meg is vetjük, hiszen úgy szocializáltak minket, hogy aki magát mutogatja és magáról beszél, az mindenképpen nárcisztikus, sőt: kimondottan önző” – fogalmaz a Dr. Jesse Fox pszichológus professzor, az Ohio-i Állami Egyetem munkatársa, akinek fő szakterülete a szelfi és az énkép közötti összefüggések kutatása.

“A szelfi egy elképesztően ellentmondásos műfaj. Mindenki más persze, de rengetegen vannak, akik szoronganak amiatt, hogy hogy néznek ki a képeken. Az embereket érdekli, hogyan látják őt a többiek: az ismerősök és az idegenek egyaránt” – mondja a kutatást vezető egyik szakember, Dr. Boris Paskhover. “A Snapchat, az Instagram és a Facebook ebben az értelemben arról szól, hogy hogyan lát minket a világ.”

Paskhover komolyan vizsgálta a plasztikai sebészet és a szelfik közötti összefüggést is: sokan ugyanis épp a szelfi-kultúra hatására érzik égető szükségét annak, hogy változtassanak külsejükön.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.