Zene
Villámkérdések a Gastrock című rockzenei szakácskönyv szerzőihez
A nemrég megjelent Gastrock című rockszakácskönyv igazi fehér holló a gasztrokönyvek között. Ezért is faggattuk a szerzőket.
Igazi dadaista felütéssel indult útjára a rockzenét és a főzést összehozó páros. A Gastrock ugyanis ezt a két dolgot hozza közös nevezőre, melyek általában nem járnak kéz a kézben: pont a főzést és a rockzenét. Persze ettől függetlenül lehet főzni zeneszóra is, és a könyv szerzői épp ezt szeretnék elérni.
A könyvben 30 eredeti receptet találunk, amiket közkedvelt előadók és zenekarok ihlettek. Némelyik egészen extrém, mint például a rumos kólás hamburger, ami a Pulp Common People című száma mellé készült, vagy a Keleti DOGragu rizstésztával, ami pedig Iggy Pop korai életmódjához passzol, aki pályája elején annyira szegény volt, hogy kutyaeledel-konzerveken élt.
A kötet szerzői Fábián Anna és Pritz Péter.
Fábián Anita
Ő a Gastrock ötletgazdája, aki a könyv ételeit kifőzte. Vendéglátós családból származik, és a csúcsgasztronómia szakértője, nagykövetek, attasék és politikusok ettek már a főztjéből. De dolgozott a budapesti és a frankfurti Kempinskiben is. Utóbbiban olyanoknak szolgált fel, mint Prince, Phil Collins, a Guns N’ Roses, David Hasselhoff, Michael Schumacher, Placido Domingo, Peter Fonda és Quincy Jones, sőt ő vágta fel Michael Jackson születésnapi tortáját is.
Melyik rocksztárral főznél és mit?
Csak egyet lehet választani? Akkor Lenny Kravitz tenyeréből szürcsölnék osztrigát, és nem pazarolnám az időt főzésre.
Melyik zenész/zenekar zenéje számodra a legfűszeresebb, és miért?
Red Hot Chili Peppers, mert a kicsi, vörös, csípős bogyókákat imádom.
Mit főznél Kanye Westnek vagy Sam Smithnek, hogy átállítsd a rockoldalra?
Szerintem, jó helyen vannak ők ott, nem kell belekavarnunk egymás levesébe.
Melyik a legmetálosabb fűszer és konyhatípus?
A Scoville chili, és ha ezután marad még ízlelőképességünk, akkor a mexikói konyha.
Mit főznél egy csapat kiéhezett chippendale srácnak?
A könyvben szereplő Tenacious D ’Low Hangin’ Fruits’ című száma ihlette Kedvcsináló salátát, mely egyrészt igen kalóriaszegény, hogy szépen megmaradjon a fiúk alakja, másrészt minden alkotóeleme kincset ér egy privát táncnál.
Mit főznél a világbékéért?
Babérral töltött galambot.
Pritz Péter
Péter újságíró és műfordító, ő vitte a Gastrock zenei részét. Hogy hány magazinban jelentek meg cikkei és hogy hány zenei biográfiát és önéletrajzot fordított le, megtippelni is nehéz, de maradjunk annyiban, hogy sokban és sokat. Ő Charles Bukowski “magyar hangja”, vagyis fordítja a nálunk is nagyon népszerű amerikai író és életművész könyveit.
Melyik rocksztárral főznél és mit?
Jim Morissonnal sört.
Melyik zenész/zenekar zenéje számodra a legfűszeresebb és miért?
A Jane’s Addiction-é, mert azokat a fűszereket, amiket ők használnak, boltban nem lehet kapni. A zenéjük egy halom titkos összetevőből áll.
Mit főznél Taylor Swiftnek vagy Rihannának, hogy átállítsd a rockoldalra?
Sört. Ja, ezt már mondtam. Akkor pálinkát.
Melyik a legmetálosabb fűszer és konyhatípus?
Egyszer Dubaiban egy indiai étteremben kértem egy enyhén csípős currys csirkét. Na, az maga volt a heavy metal. Nem kétszer csípett, hanem hétszer.
Mit főznél egy csapat kiéhezett szépségkirálynőnek?
Olyan tortát, amilyen A rock and roll rugója című Tankcsapda számban készül. Csak legyen hozzá elég fű szerezve.
Mit főznél a világbékéért?
Pont azt, amit a szépségkirálynőknek. Csak legyen hozzá még több fű szerezve.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.