Érdekes

Ez nem krimi, ez valóság: még mindig rejtély az isdali nő halála

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.06 | 19:30

Olyan, mint egy krimi, pedig valóban megtörtént. 46 év telt el, és máig nem derült fény az isdali nő rejtélyére. Ki volt ő? Miért volt olyan fontos, hogy személyazonossága titokban maradjon? A norvég rendőrségnek a mai napig nem sikerült felgöngyölítenie az ügyet. Most egy weboldalon keresztül virtuálisan követheted s nyomozást.

Ebből a sztoriból filmet kellene csinálni! – ez volt az első reakciónk, mikor először olvastunk a titokzatos az isdali nőről. És a norvég állami tévé, az NRK meg is csinálta, igaz nem krimi lett, hanem dokumentumfilm, és egyelőre nem is sikerült megfejteni a rejtélyt. Lassan fél évszázad telt el a halála óta, és még mindig keveset lehet tudni róla, ki volt ő és miért kellett meghalnia, de Hasfelmetsző Jack is örök rejtély, és ettől még izgalmasabb.

1970 novemberében járunk: Nyugat-Norvégiában egy halálesethez riasztják a rendőrséget. Egy apa két lányával séta közben egy összeégett, meztelen női holttestet talált a Bergen városához közeli erdőben. A test mellett semmilyen olyan nyomot nem találtak, ami alapján lehetett volna azonosítani a halottat.

A ruháiból a márkajelzések ki voltak vágva, és a mellette lévő tárgyakról is el volt távolítva minden olyan információ, amiből a személyazonosságára lehetett volna következtetni. A mai napig nem lehet tudni, hogy ki volt: a Gades intézetben, ahol a boncolását végezték, 134/70-es ismeretlen ügymeneti számon szerepel, de sok helyen csak az „Isdali nőként” hivatkoznak rá – utalva a helyre, ahol megtalálták.

Forrás: Polinet / Statsarkviet /Bergen
Rejtélyes körülmények között találták meg a holttestet  – Forrás: Polinet / Statsarkviet /Bergen

Újabb és újabb rejtélyek

A rendőrség azonnal elrendelte a nyomozást: a boncolás során 50 darab altatót találtak a nő gyomrában. A gyanús körülmények miatt a gyilkosság lehetőségét sem zárták ki.

Három nappal a holttest felfedezése után két bőröndöt találtak a bergeni vasútállomáson, amikről kétségkívül kiderült, hogy a holtan talált nőé. A bőröndben talált napszemüvegen lévő ujjlenyomatok megegyeztek az isdali nőével.

A bőrönd sajnos nem segítette a nyomozók munkáját: az összes benne lévő tárgyról, ruháról leszedték a márkajelzéseket, akárcsak a holttest esetében. A bőröndben csupa olyan tárgy volt (például egy dioptria nélküli szemüveg) amik birtokában a nő könnyedén megváltoztathatta külsejét, hogy elrejtőzhessen. De miért állt érdekében, hogy titokban tartsa kilétét?

Több ötlet is felmerült:

  • Lehet, hogy kém volt, és ezért kellett meghalnia?
  • Talán egy nemzetközi bűnszervezet egyik tagja volt?
  • Esetleg azért tűnt el az isdali völgyben, hogy véget vethessen az életének?
  • Ebben az esetben ő lett volna az, aki igyekezett minél inkább eltüntetni a személyazonosságára utaló jeleket?

Kulcsfontosságú nyomok

A nő bőröndjében találtak egy bevásárlószatyrot és egy jegyzetfüzetet: ezek segítségével már tovább tudtak haladni a nyomozásban. A jegyzetfüzet első oldalán különböző kódokat találtak, amikről később kiderült, hogy utazási céljait és az ott töltött időt jelölte.

A bevásárlószatyron „Oscar Rørtvedt’s cipőboltja” felirat szerepelt. A dél-norvégiai Stavangerben lévő boltban kihallgatták a tulajdonos 22 éves fiát, Rolf Rørtvedtet, aki emlékezett a nőre. A holttest mellett talált csizmák valóban ebből a boltból származtak.

Rengeteget kérdezett, és sok ideig tartott míg eldöntötte mit is szeretne. Elég rossz volt az angolja, és valamilyen fura illatot árasztott.

– mondta Rørtvedt.

Rørtvedt személyleírása és a rendelkezésre álló információk alapján a nyomozás újabb lendületet kapott: a rendőrök minden hotelt végigjártak Bergenben, hogy újabb nyomokra leljenek.

Egy kőhajtásnyira lévő St. Svithun hotelben a recepciós személyleírása tökéletesen illett az Isdali nőről addig kialakult személyleírásra: Finella Lorck néven jelentkezett be, és Belgiumból érkezett. Miután a takarítószemélyzet egyik tagja azt állítja, hogy az említett csizmában látta a nőt, a nyomozás résztvevői úgy érezték, már egyértelmű: az Isdali nő és Finella Lorck egy és ugyanaz a személy. Lorck egészen biztosan Stavangerből utazott Bergenbe, ahol bejelentkezett egy hotelbe, mielőtt még Isdalban véget ért volna élete.

Korai öröm

Miután a rendőrség alaposan végignézte a hotelek nyilvántartásait, nem találtak máshol Finella Lorck bejelentkezésére utaló információt. Akkoriban minden külföldinek ki kellett töltenie egy nyomtatványt, amin szerepelt a vendég neve, címe, útlevelének száma, és az aláírása is. A Stavangerben lévő hotel számláiból és a bőröndben talált jegyzetfüzet kézírás összehasonlítása után rájöttek a trükkre: szakértők a kézírást elemezve kiderítették, hogy a nő különböző neveken jelentkezett be az összes hotelben, ahol megszállt útja során. Kiderült, hogy a nő már hetek óta úton volt Norvégiában, és a rendőrség rájött, hogy legalább hét különböző útlevelet használt.

  • Claudia Tielt
  • Vera Jarle
  • Alexia Zarna-Merchez
  • Claudia Nielsen
  • Genevieve Lancier
  • Elisabeth Leenhouwfr

Bizony, ez mind ugyanaz a személy volt: a nő akit holtan találtak az isdali völgyben. A belga rendőrség az összes adatot elemezte, és mindegyik hamisnak bizonyult.

Fotó: Politiet
Egy a – hamis adatokkal kitöltött – nyomtatványok közül – Fotó: Politiet

A spekulációk folytatódnak

Már eddig is nagyon gyanús volt az ügy, de a hamis személyazonosságok újra felpiszkálták a kedélyeket: egyre többen vélték úgy, hogy a nő kém volt, és emiatt kellett meghalnia. Valamiért nagyon alaposan eltüntetett minden nyomot, hát mi más oka lett volna rá?

Knut Haavik bűnűgyi újságíró rengeteget foglalkozott az üggyel: úgy vélte, hogy a rendőrség sokáig azért nem hozott nyilvánosságra semmit, mert a nő egy külföldi kém volt.

„Különböző neveken, valószínűleg hamis útlevelekkel utazta körbe Norvégiát. Honnan lett volna pénze minderre?” – teszi fel a kérdést Haavik.

Karácsonyra a nyomozás lelassult: a boncoláson kiderül, hogy nem a szervezetében talált altatók felelősek a nő haláláért. A tabletták nagy része még fel sem szívódott a vérben, de nagy valószínűséggel hozzájárultak a halálához a szén-monoxiddal kombinálva.

Isdalen_mistery3
Forrás: Polinet / Statsarkviet /Bergen

A nyomozás nem zárult le

A mai napig kérdés, hogy az Isdali nő miért titkolta annyira személyazonosságát. Vajon gyilkosság történt, vagy önmaga vetett véget az életének? Mivel ma már a nő teljes DNS-e ismert, még van remény, hogy kiderüljön az igazság: a norvég állami tévé által létrehozott oldalon bárki nyomon követheti a nyomozás állását.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.