Belföld

Zsályának álcázta, de tanzániai drogot csempészett – vádat emeltek egy magyar férfi ellen is

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.01.12 | 13:18

Több mint 6000 kilogramm kábítószer szállítását szervezte meg Tanzániából Magyarországon keresztül az Egyesült Királyságba egy magyar férfi segítségével egy ír állampolgár, a Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellene.

A vádhatóság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 76 éves ír férfi 2015. júliustól 2016 áprilisáig Tanzániából származó, khat nevű kábítószer csempészését szervezte.

Fotó (illusztráció): Pixabay

A szárított növénytörmeléket zsályának álcázva, légi úton hozatta Tanzániából Magyarországra;

a küldemények vámkezeltetésével, illetve a későbbi továbbszállításával kapcsolatos ügyintézéssel egy magyar férfit bízott meg.
A magyar férfi intézte az áru raktározását, átcsomagolását és átcímkézését is.

A vád szerint a küldeményt műszaki cikkre átcímkézve Németországon keresztül juttatta el az Egyesült Királyságba.

A magyar férfi a behozatallal, illetve továbbszállítással kapcsolatos ügyintézésre barátja cégét használta fel, a küldemények átcsomagolását a cég budapesti irodájában végezte.

A két férfi kilenc hónap alatt több mint 6000 kilogramm khatot juttatott el Tanzániából az Egyesült Királyságba. Az utolsó két – összesen csaknem 700 kilogramm tömegű – szállítmány azonban már nem jutott el a célországba, mert azt a nyomozók a Liszt Ferenc-repülőtéren lefoglalták – írták.

A Fővárosi Főügyészség az ír férfit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja, és vele szemben fegyházbüntetés kiszabására, valamint Magyarország területéről történő határozott idejű kiutasításra tett indítványt. A vádlottat az Egyesült Királyság tavaly nyáron átadta a magyar hatóságoknak, azóta letartóztatásban van.

A magyar segítővel szemben a Fővárosi Főügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette miatt már korábban vádat emelt

– áll a közleményben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.