Belföld

Olyan nagy a baj, hogy az szja-kedvezményeket is zárolná a kormány!

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.14 | 09:18
  • trendindex: 4

Nagy a hiány a költségvetésben, ezért bizonyos személyi jövedelemadóhoz köthető kedvezmények eltűnhetnek.

2010 után számos új kedvezménnyel bővült az szja-rendszer, többek között például: a négygyerekes anyák kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, személyi kedvezmény, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, nyugdíj-előtakarékossági kedvezmény. Ezek közül most több elemtől elbúcsúzhatunk.

Az elmúlt hónapokban a Pénzügyminisztérium irányításával egy munkacsoport dolgozik az adórendszer egyszerűsítésén a személyi jövedelemadó terén. A munkacsoport tervei szerint az eredményeket a harmadik negyedév végén teszik közzé – erősítette meg a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.

A munkacsoport tevékenységét a minisztérium nem hozta nagy nyilvánosságra, noha a kormány ígéretet tett az Európai Uniónak a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulékok egyszerűsítésére az ország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében. Ehhez a helyreállítási alaphoz (RRF) kapcsolódó forrásokhoz való hozzáférés szükséges.

A cél az, hogy vizsgálják a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulékok egyszerűsítésének és konszolidációjának lehetőségeit: jelenleg számos kategóriában és rendszerben különböző szabályok vonatkoznak a személyi jövedelmekre az adórendszerben. A munkacsoport megvizsgálja az egyszerűsítési és konszolidációs lehetőségeket, ideértve a hatástalan vagy nem hatékony kedvezmények megszüntetését, a választás lehetőségeinek megkönnyítését az alternatívák között, és az ösztönzők nem kívánt torzításainak csökkentését. Ezzel a rendszert nemcsak egyszerűbbé, hanem igazságosabbá is teszik.

A kormány vállalása szerint a munkacsoport jelentésén alapuló törvényjavaslatot terjeszt majd az Országgyűlés elé.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló