Belföld

Megint itt az óraátállítás, a szükséges rossz, közösségi jetlag

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.27 | 15:13
  • trendindex: 5

Oké, hogy nyerünk egy órát, de vasárnaptól hamarabb is sötétedik.

Hogy mi is ez az egész, annak már a tavaszi óraátállítás kapcsán nekifutottunk. Ott át kellett ugranunk egy órát, amit úgymond „elveszítettünk”; viszont cserébe hosszabbodtak is a nappalok – most viszont jön a feketeleves.

Eddig viszonylag kellemes volt az őszünk, a vénasszonyok nyara is szépen adta magát, most viszont erősebb fokozatra kapcsolunk. Nem elég, hogy az év ezen szakában minden az elmúlásról és annak kultuszáról szól, még a lehűlés mellett a korai sötétedést is el kell viselnünk.

A szervezetet megterheli az átállás: a biológiai óránkat is szinkronizálni kell, nemcsak a maguktól automatikusan át nem álló időmérő eszközöket. Volt már szó arról a Parlamentben is, hogy esetleg hagyjuk a francba az egészet, és álljunk át végleg a nyári verzióra. A téli időszámítás úgyis csak zavart és levertséget okoz, de az amúgy még a lelkes iskolásokat is megviseli.

Amíg a téli üzemmódra átszokunk, addig az sem meglepő, ha napokig úgy érezzük magunkat, mint akin átment az úthenger – a krónikus betegségek tünetei is hatványozottan jelentkeznek ilyenkor.

Ezt a velünk közös időzónán osztozó lengyelek is belátják, akik szerint szívrohamokhoz, depresszióhoz és akár még autóbalesetekhez is köze van ennek a kényszeres változtatásnak.

Mi magyarok ráadásul hozzájuk képest még D-vitamin szempontjából jónak is számítunk: a levertség egyik kulcs tényezője ugyanis a D-vitamin hiány, ami télen, a szervezetünket érő napfény lecsökkenése miatt fokozottan jelentkezik. Pótolni érdemes és kell is.

A lelkünkön kívül az alvás-ébrenlét ciklust sem érinti jól, hogy ez az egy órácska elmozdul. Az immunrendszerünket, a keringésünket és az anyagcserénket is valóban megviseli ez a gazdasági szempontból bevezetett intézkedés. Több egyetem nemzetközi kronobiológus csoportja is kimutatta nemrégiben, mennyire kockázatos a szociális jetlag, mert nyáron a természetes fényviszonyok nem egészen olyanok, mint amit a mi vekkerünk diktál. De ez a jelentéktelennek tűnő dolog például az elhízással is mérhető kapcsolatban van, illetve a génjeink működését és a hormontermelést is befolyásolja.

A szervezet magától értetődő igényeit semmibe vevő társadalmi szokások miatt kell korán kelnünk: így még az ébredési szakasz is sérülhet, melyre okos megoldások már persze születtek. De például az sem véletlen, hogy a tinik végig alusszák a hétvégi délelőttöket, és a felnőttek zömének rossz közérzetét is okozhatja ez az időbeni elcsúszás. A szűnni nem akaró feszültség oldására pedig sokan egészségtelen eszközökhöz nyúlnak.

A Közép-Európai Nyári Időnek intsünk idén is búcsút, a környező országokkal együtt, Albániától Spanyolországig, Norvégiától Máltáig (Portugália nincs a listán, sem Finnország).

Ez a brooklyni indie zenekar pedig elég jól megcsípte a lényeget:

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
timeanddate.com
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...