Életmód

Virágzik az online szerencsejáték a járványnak köszönhetően

  • Szerző:nuus
  • 2020.11.24 | 16:48

Sok fiatal férfi az online fogadások világába menekül a COVID-19 okozta bezártság elől. A jelenség hátterével egyelőre Ausztráliában foglalkoztak alaposabban, bár a probléma vélhetően nem csak őket érinti.

A világjárvány miatt pörögnek a szerencsejáték oldalak, az online poker és sportfogadás. Bár a legtöbben elismert sportágakra fogadnak, enyhén nőtt az olyan újdonságnak számító piacokon elköltött összeg, mint az időjárás, vagy a valóság show-k és összeségében is többen kötnek a neten fogadásokat – állítja egy friss kutatás. A több mint 2000 játékost vizsgáló tanulmányból kiderült, három játékosból egy regisztrált új online kaszinó oldalon a nyár első két hónapjában. Emellett 23-ról 34 százalékra nőtt azok száma, akik négynél többször fogadnak hetente – számolt be az eredményekről az ausztrál ABC.

Tény, hogy a felmérés abban az időszakban zajlott, amikor az NRL, az AFL és a Premier League sűrített menetrenddel újraindította a szezont, de a számok akkor is beszédesek. Főleg, ha melléjük tesszük a legnépszerűbb ausztrál fogadócégek pénzügyi jelentéseit: a Tabcorp digitális fogadási forgalma a 2019–20-as pénzügyi évben 3,8 százalékkal, 7,1 milliárd dollárra nőtt, míg a kiskereskedelmi forgalom 27,9 százalékkal 5,4 milliárd dollárra esett vissza. A Sportsbet anyavállalata, a Flutter Entertainment arról számolt be, hogy ausztrál működési nyeresége megközelítette a 200 millió dollárt a június 30-át megelőző hat hónapban, az online nettó árbevétel pedig 45 százalékkal nőtt az év első felében. A Ladbrokes anyavállalata, a GVC Holdings szintén 43 százalékos profitnövekedést könyvelhetett el ugyanebben az időszakban. Az ausztrál fogaóirodákat képviselő csúcsszervezet, a Responsible Wagering Australia (Felelős Fogadásokért Ausztrália) ugyanakkor vitatja, hogy az online kaszinók térnyerése a tejes iparág növekedését jelezné.

Nem segít a bizonytalanság

Az elszigeteltséget, az unalmat és a fogadási promóciókat jelölték meg elsődleges magyarázatként a fiatal férfiak a megnövekedett szerencsejáték-kiadásaira – összegezte Rebecca Jenkinson kutató a tapasztalatokat. Személyes bevallásuk szerint érzékenyen reagáltak a hirdetésekre, az erőteljes promóciók gyakran motiválták játékra őket – fűzte hozzá a szakember. Majd azt is elárulta, hogy a megkérdezettek körülbelül 78 százaléka játszik online, míg a COVID-19 előtt csupán 62 százalékuk nyilatkozott így. Ez szám nem is fog egyhamar a járvány előtti szintre lecsökkeni – véli a szakember.

„Továbbra is bizonytalan időszakot élünk. Van, aki a munkáját is elvesztette, miközben az online szerencsejátékra motiváló tényezők nem szűntek meg, különösen a vizsgált fiatal férfiak körében” – fogalmazott Dr. Jenkinson. A helyzetet jól illusztrálja, hogy a megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy mind fizikai, mind mentális egészsége romlott a világjárvány idején.

Jön az unalom, nyílik az app

A tanulmány szerzői személyes történetekkel is szemléltették a jelenséget:

„Ha unatkozom, az ujjam automatikusan nyitja az alkalmazást (…)Korábban képes voltam leállni, most viszont nem megy” – mesélte egy 23 éves férfi.

„A haverokkal annyira unatkozunk, hogy inkább ostoba fogadásokat kötünk lovakra, kutyákra, tengertúli sportokra, anélkül, hogy bármi fogalmunk lenne az adott sportról, csak az izgalom számít” – osztotta meg egy 18 éves férfi.

„Bár az online fogadás szórakoztató is lehet a megfelelő keretek között, azonban nagyon könnyű függővé válni – összegezte egy 25 éves férfi.

Mindezt figyelembevéve nem meglepő, hogy az ausztrál online fogadócégek felelősségteljes játékra figyelmeztetik a felhasználókat, ennek érdekében több önkorlátozó funkciót kínálnak. Az iparág támogatja egy olyan nyilvántartás létrehozását is, amely lehetővé tenné, hogy a problémás szerencsejátékosok eltiltsák magukat az összes ausztrál engedéllyel rendelkező fogadási szolgáltatástól.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.