Egészség

Az 5:2-es diéta eredményes, és még a szívnek is jó?

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.20 | 15:46
  • trendindex: 2

Öt napig rendesen enni, majd két napig böjtölni? A hét napjait felosztó étrend a brit tudósok szerint hatékonynak tűnik.

(kép: Pixabay)

Az 5:2 néven futó, időszakos fogyókúra úgy tűnik, tud valamit. Gyorsabb súlyvesztést eredményez, ráadásul még a szívet sem terheli meg annyira, mint a hagyományos diéták.

Angol kutatók eredtek az 5:2-t gyakorlók nyomába, és találták úgy, hogy legalább öt százalékkal kisebb lett az alanyok testtömege, mindössze két hónap leforgása alatt. Mindeközben alacsonyabban tudták tartani a vérnyomásukat, és jobban ki is ürült a szervezetükből a zsír. A tudósok szerint így ez az étrend kímélőnek bizonyul: hosszabb távon a szívbetegségek is jobban elkerülhetőek általa.

5:2? Mi is ez?

Ez a típusú részidős koplalás egyébként 2012 óta van a köztudatban, és heti öt napon engedi például a csokis süti evését is. Arra kell csak ügyelni, hogy napi a 2000 kcal-t ne lépjük túl, ami viszont még felszabadítóbb, hogy nem muszáj egymás utáni két napon koplalnod. Érdemes egészségesebb dolgokat válogatni, de a kedvenc, kényelmes ételeket (hamburger, pizza) sem muszáj száműznöd az étlapodról. Az esetlegesen ingadozó inzulinszint miatt nem árt előtte szakemberrel konzultálni.

A brit tanulmányban 27 résztvevő adatait tüntették fel, akiknek egy része minden napot érintő fogyókúrán volt, míg a másik csapat az 5:2-est gyakorolta. Ez utóbbiak két „böjtnapot” iktattak be, amikor mindössze 600 kalóriát vihettek csak be. A szigorúbb étrendűek minden nap ez alatt az érték alatt kellett, hogy fogyasszanak.

Így az 5:2-es nők 1400, míg a férfiak 1900 kalóriát ettek a többi öt napon. Ők átlagosan 59 nap alatt le tudtak adni öt százalék testsúlyt, míg ugyanez az eredmény a szigorú diétán levőknek 73 napjukba került.

A Surrey Egyetem kutatói még arra is rájöttek, hogy az 5:2 követői hatékonyabban voltak képesek kiüríteni a zsírt a kapott ételekből, a másik csapathoz képest.

Dr. Rona Antoni táplálkozási metabolizmus-kutató így foglalja össze eredményeiket:

Néhány alanyunk nehezen viselte az 5:2-es étrendet, ebből úgy véljük, hogy nem mindenkinek való ez a részidős fogyókúra. A diéta kulcsa mindig az volna, hogy egy olyan életmódot találj, amit hosszútávon is fenn tudsz tartani.

Szerinte aki viszont szívesen csinálta, és akár folytatná is ezt a kúrát, annak az egészségére is jótékony hatással lehet:

Fontos szív- és érrendszeri, kockázati tényezőkre mérhetően kedvezőbben hat, mint a napi szintű diéta. Amit még fontos volna kutatni, az az 5:2 alkalmazhatósága, illetve a mögötte rejlő, további mechanizmusok.

A vizsgálat során a szisztolés vérnyomást is felügyelték, mely az 5:2-esek esetében kilenc százalékkal csökkent, míg a napi diétásoknál kettő százalékkal növekedett – írja a Telegraph.co.uk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló