Egészség

Jaj ne, a textil bevásárló táska a fertőzések melegágya?

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.05 | 17:54

Hozzáértők szerint csótány- és bacilustelepek alakulhatnak ki a környezetvédő vászonszatyrokban.

Az újra felhasználható, környezetvédő textilszatyor sem maga a tökély – legalábbis a szakemberek szerint megágyaz az E.coli baktériumnak, a penésznek és akár még a csótányoknak is.

via GIPHY

A Western Sydney University munkatársa, Dr. Vincent Ho szerint az étkezéssel elkapható megbetegedések sokkal gyakoribbak a vászontáskák használatakor, mint az eldobható, de egyébként környezetkárosító nejlonzacskók esetében.

Ha csak belegondolunk, hogy nyers húst is szoktunk hazaszállítani ugyanabban a táskában, akkor máris azt kockáztatjuk, hogy olyan ételmérgezésünk lesz, mint amit például a kólibaktérium okoz.

figyelmeztet az orvos-tanár.

 

Főleg a szövött, nagypórusú textilszatyrok képeznek kiváló táptalajt a kórokozóknak. Azt is hozzáteszi, hogy rendszeres mosással a fertőzésveszély megelőzhető, de a legtöbb vásárló ritkán tisztítja ki kellő módon a bevásárló alkalmatosságait.

Ezt a sajnálatos tényt megerősítik az Arizonai és a Loma Linda Egyetem felmérései is. Kiderült, hogy a megkérdezett fogyasztók 97 százaléka alig teszi mosásba a szatyrait, de olyan is akadt, aki még egyáltalán nem pucolta ki.

via GIPHY

Egy sydney-i járványügyi szakértő számos esetben fedezte azt fel, hogy a csótányok a konyhabútorban hagyott vászontáskában kezdtek szaporodni.

Ezeknek a rovaroknak mindegyik fajtája szereti a textil szatyrokat, de a leggyakrabban a német csótány példányaiba botlottam, amik a konyhaszekrényben lapultak.

Tommy Docos szerint egyre több munkájuk lesz, ugyanis előbb-utóbb mindenhol átállnak az eldobható szatyrokról a lebomlókra és az újrahasználhatóakra, így halomban fognak a textilzsákok az otthonokban állni.

via GIPHY

Az ausztrál élelmiszerbiztonsági szóvivő is arra kéri a lakosságot, hogy minél sűrűbben gondoskodjanak a vászontáskáik higiénés állapotának megóvásáról, teszi hozzá az Oversixty.au.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Oversixty.au
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Bulvár
Így néz ki most az élő Ken baba
  • szerző:nuus
  • 2019. 02. 22.
Tech
Kína napelemfarmot akar tenni az űrbe
  • szerző:nuus
  • 2019. 02. 19.