Egészség

Jaj ne, a textil bevásárló táska a fertőzések melegágya?

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.05 | 17:54

Hozzáértők szerint csótány- és bacilustelepek alakulhatnak ki a környezetvédő vászonszatyrokban.

Az újra felhasználható, környezetvédő textilszatyor sem maga a tökély – legalábbis a szakemberek szerint megágyaz az E.coli baktériumnak, a penésznek és akár még a csótányoknak is.

via GIPHY

A Western Sydney University munkatársa, Dr. Vincent Ho szerint az étkezéssel elkapható megbetegedések sokkal gyakoribbak a vászontáskák használatakor, mint az eldobható, de egyébként környezetkárosító nejlonzacskók esetében.

Ha csak belegondolunk, hogy nyers húst is szoktunk hazaszállítani ugyanabban a táskában, akkor máris azt kockáztatjuk, hogy olyan ételmérgezésünk lesz, mint amit például a kólibaktérium okoz.

figyelmeztet az orvos-tanár.

 

Főleg a szövött, nagypórusú textilszatyrok képeznek kiváló táptalajt a kórokozóknak. Azt is hozzáteszi, hogy rendszeres mosással a fertőzésveszély megelőzhető, de a legtöbb vásárló ritkán tisztítja ki kellő módon a bevásárló alkalmatosságait.

Ezt a sajnálatos tényt megerősítik az Arizonai és a Loma Linda Egyetem felmérései is. Kiderült, hogy a megkérdezett fogyasztók 97 százaléka alig teszi mosásba a szatyrait, de olyan is akadt, aki még egyáltalán nem pucolta ki.

via GIPHY

Egy sydney-i járványügyi szakértő számos esetben fedezte azt fel, hogy a csótányok a konyhabútorban hagyott vászontáskában kezdtek szaporodni.

Ezeknek a rovaroknak mindegyik fajtája szereti a textil szatyrokat, de a leggyakrabban a német csótány példányaiba botlottam, amik a konyhaszekrényben lapultak.

Tommy Docos szerint egyre több munkájuk lesz, ugyanis előbb-utóbb mindenhol átállnak az eldobható szatyrokról a lebomlókra és az újrahasználhatóakra, így halomban fognak a textilzsákok az otthonokban állni.

via GIPHY

Az ausztrál élelmiszerbiztonsági szóvivő is arra kéri a lakosságot, hogy minél sűrűbben gondoskodjanak a vászontáskáik higiénés állapotának megóvásáról, teszi hozzá az Oversixty.au.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.