Egészség

Így tudod kezelni a szemfáradtságot, ha te is túl sokat bámulod a monitort

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.19 | 11:37

Nem érdemes túltolni a kék fényt, mert nem csak a látásunkat fogjuk tönkretenni vele.

(kép: Pixabay/AdinaVoicu/CC0)

Modern civilizációs betegségnek is felfoghatjuk a szemfáradtságos, rengetegen néznek naponta több órán keresztül munkájukból vagy hobbijukból adódóan egy monitort, legyen az a személyi számítógépük, vagy az okostelefonjuk kijelzője, aminek a nap végére kipirosodott szemek, szemszárazság, homályos látás lehet az eredménye.

Már csak ezek miatt is ajánlatos lenne leredukálni a monitorok előtt töltött időt, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az ezekből sugárzó kék fény az életritmusunkat is befolyásolni tudja, főleg éjszaka, hatására ugyanis melatonin termelődik, ez a hormon szabályozza ugyanis az alvást. Ha az esti órákban is sokat bámuljuk a képernyőt, nehezebben tudunk majd elaludni, ami álmatlansághoz, és a Cirkadián ritmus felborulásához vezethet. Ami egy rakás más dologra is hatással van a testünkben, úgyhogy nem érdemes szórakozni vele.

De ha csak konkrétan a szemeink épségét nézzük, már akkor is érdemes betartani pár alapszabályt, hogy a nap végére ne két sajgó kocsonyagolyó üljön az arcunk közepében.

Mindenképpen tartsunk szünetet. Óránként akár egy nagyobb, pár perces szünet is indokolt lehet, amikor pihentetjük a szemünket, de ha erre például a meló miatt nincs időnk, akkor 20 percenként iktassunk be egy miniszünetet, ilyenkor nézzünk félre a monitortól, szemeljünk ki egy konkrét pontot a távolban, és nézzük az fél percig.

Az is fontos, hogy ne felejtsünk el pislogni. Percenként 15-20-szor kellene pislognunk, hogy a szemünk megfelelően nedves maradjon, monitorbámulás közben viszont ez a szám drámaian lecsökken, úgyhogy néha emlékeztetnünk kell magunkat a pislogásra.

A képernyőnk beállításai is fontosak, ha lehet, állítsuk kevésbé világosra a monitort/kijelzőt, főleg este, és használjunk valamelyik melegebb fényekből álló színbeállítást. Az is fontos, hogy ne nézzünk apró dolgokat sokáig, úgyhogy ha olvasunk, növeljük meg kicsit a betűméretet, sokkal kevésbé fog elfáradni a szemünk a nap végére.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Érkezik a vasárnapi boltzár!
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 17.