Egészség

Ma van az AIDS világnapja – te voltál már valaha szűrésen?

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.01 | 08:34

Ma van az AIDS Világnapja, amit 1988 óta tartanak meg, hogy felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegség megelőzésére. Harry herceg is fontosnak tartja az ügyet, ezért élő adásban végzett HIV-tesztet, ezzel is követve édesanyját Diana hercegnőt a betegség elleni küzdelemben.

Biztos láttad már, hogy mindenféle hírességek kis, piros szalaggal a ruhájukon jelennek meg valahol. Ezzel azt akarják jelezni, hogy ők is fontosnak tartják az AIDS elleni küzdelmet, vagyis nagyon elkötelezett emberbarátok. Annyiban azért tényleg fontos dolgot tesznek, hogy felhívják a figyelmet erre a betegségre, amiről az utóbbi években –más, újonnan felbukkant betegségek miatt – kevesebbet beszélnek. Pedig nem ártana, mert már tízmilliókat fenyeget ez a kór.

Mi is az AIDS?

Az AIDS egy rövidítés, ami azt jelenit, hogy „Acquired Immune Deficiency Syndrome”, azaz a szerzett immunhiányos tünetegyüttes. Ezt egy HIV (Human Immunodeficiency Virus, vagyis emberi immunhiányt előidéző vírus) váltja ki: 1981 óta jegyzik külön betegségként, de már jóval régebben megjelent.

Fontos tisztázni, hogy az AIDS a HIV fertőzöttség végső stádiuma, tehát nem közvetlenül az AIDS terjed, hanem a vírus, ami egy immunhiányos állapotot alakít ki a fertőzöttnél. Immunrendszer nélkül nem élhetünk, de megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel a fertőzöttek évekkel meghosszabbíthatják életüket. Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, de szervezetükben ott van a vírus, és anélkül, hogy tudnának róla, továbbadhatják a fertőzést.

(FILES) This file photo taken on November 6, 2014 shows a South African woman getting tested for HIV by an health worker working with Doctors withouy borders (MSF) at a mobile clinic in Eshowe. South Africa on November 30, 2016 begins a major clinical trial of an experimental vaccine against AIDS, which scientists hope could be the "final nail in the coffin" for the disease. More than 30 years of efforts to develop an effective vaccine for HIV have not borne fruit, but for the first time since the virus was identified in 1983, scientists think they have found a promising candidate. / AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA
A fertőzöttek majdnem 95 százaléka a fejlődő országokban él (Fotó: Getty Images/ GIANLUIGI GUERCIA)

A vírus az ember fehérvérsejtjeinek egyik típusát (a CD4 receptorokkal rendelkező T-limfocitákat) támadja, amik fontos védelmi funkciót töltenek be a szervezetet megtámadó fertőzésekkel szemben. Mivel a vírus legyengíti az immunrendszert, az jobban ki van téve a különböző daganatos megbetegedésnek, de a végzetes tüdőgyulladás is gyakori a betegek közt.

Hogyan terjed?

A vírus nem kapható el a mindennapos érintkezés, közös mosdóhasználat, tüsszentés, szúnyogcsípés útján. A HIV legtöbbször szexuális úton, illetve intravénás droghasználók közt, közös tű használata során terjed, de az anya is átadhatja születő gyermekének.

A vírust bárki elkaphatja, akinek a bőrén vagy nyálkahártyáján lévő sérülésen keresztül a szervezetébe jut egy fertőzött személy testváladéka. Ez lehet ondó, anyatej, vagy vér: nyálon keresztül általában nem terjed, de ebben az esetben is igaz, hogy egy, a szájban lévő apró sérülésen keresztül továbbadható a vírus.

A gumióvszer használata körübelül 90 százalékos védelmet nyújt a szexuális úton terjedő betegségek, így a HIV ellen is.

Kiket fenyeget?

Röviden: mindenkit, aki nem ésszel él. Amúgy eredetileg főleg meleg férfiak voltak a fertőzöttek, de mint fentebb látszott, nem kizárólag ők a veszélyeztetettek. A második hullámban a vénás droghasználók közt terjedt el a vírus, ma pedig a prostituáltak (akár férfiak, akár nők) számítanak a legveszélyeztetettebb csoportnak. Ettől függetlenül bárki elkaphatja, aki például védekezés nélkül szexel, főleg, és annál nagyobb ennek az esélye, minél gyakrabban váltogatja a partnerei, és ez érvényes mindenkire, a tinikre éppúgy, mint a harminc fölöttiekre is.

Magyarországon 2015-ben összesen 271 HIV-fertőzött személyt, illetve 43 AIDS-es beteget regisztráltak, 2016 első félévében pedig 121 fertőzöttet és 29 beteget. Ezek az adatok persze csak azokat mutatják, akik elmentek szűrésre. A magyarországi adatok is azt mutatják, hogy egyre több nő fertőződik meg: az elmúlt öt évben megháromszorozódott a fertőzött nők száma.

Fontos a rendszeres szűrés

Sajnos sokan lehetnek, akik nem tudnak róla, hogy fertőzöttek. A HIV-szűrés az egyetlen biztos módja annak, hogy megbizonyosodjunk erről, vagy az ellenkezőjéről. A szűrés során vért vesznek, és megvizsgálják, hogy van-e a vérben a vírusra termelt antitest. Leghamarabb a vírust követő negyedik hét után mutatható ki a fertőzöttség.

„Ablak” periódusnak nevezzük azt a négyhetes időszakot, amikor a vírus semmilyen laboratóriumi vagy eljárással nem mutatható ki. Tehát a szűrés során a vérvételt 4 héttel megelőző állapotról kapnak eredményt.

Pozitív eredmény esetén további vizsgálatokra van szükség: a pozitív eredményt adó szűrővizsgálat nem a vizsgált személy HIV pozitivitását jelenti, csak a HIV fertőzöttség alapos gyanúját.

A szűrés fontosságára akarta felhívni a figyelmet Harry herceg is, amikor idén nyáron maga is megcsináltatta a tesztet:

Sokáig tünetmentes

A fertőzést követően egy tünetmentes időszak következik, ami változó időtartamú: kettő, de akár tíz év is lehet. A fertőzött a legtöbbször észre sem veszi, hogy hordozza a vírust, ezért könnyedén továbbadhatja másoknak.

A szűrés azért fontos, mert akiről még ebben a szakaszban kiderül, hogy fertőzött, annak gyógyszeres kezeléssel, és odafigyeléssel meghosszabbítható ez a tünetmentes időszak.

Sajnos sokan csak akkor veszik észre, hogy megfertőződtek, amikor már különböző tünetek jelentkeznek: hasmenés, megnagyobbodott nyirokcsomók, különböző bőrtünetek, láz, fáradékonyság és izomfájdalmak. Mivel ezek sokszor a teljesen hétköznapi betegségek velejáróinak tűnnek, a fertőzött nem gyanakodik semmi súlyosabbra. Ebben az előrehaladott szakaszban is sokat segíthet a vírust felismerő kezelés, de a meggyengült immunrendszert már nem tudja helyreállítani.

Végső stádium

Az időben felismert vírus esetén a tünetmentes időszak sokáig kitolható, de előbb-utóbb elérkezik az AIDS szakasza: az immunrendszer ekkora már annyira legyengül, hogy már tehetetlen a különböző betegségekkel szemben, és még a legártatlanabbnak hitt betegségbe is belehalhat a fertőzött.

Az AIDS jelképe a piros szalag (Fotó: Getty Images: Peter Nicholls)
Az AIDS jelképe a piros szalag Harry herceg ingén (Fotó: Getty Images: Peter Nicholls)

 

A HIV-szűrést végző intézmények listája itt található. 

A témában írt cikkünket itt keresd még.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.