Gasztró

Szereted a szusit? Kár, mert jobb lenne elfelejteni

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.16 | 07:15

Az egészségesnek és menőnek hitt szusi mára olyan népszerű lett, hogy már egész fajokat fenyeget kihalással. És lehet, hogy nem is olyan egészséges, mint gondoltuk.

TOKYO, JAPAN - JANUARY 05: Kiyomura Co. President Kiyoshi Kimura poses with a fresh bluefin tuna before cutting it in front of one of the company's Sushi Zanmai sushi restaurants after the year's first auction at Tsukiji Market on January 5, 2017 in Tokyo, Japan. Kiyomura Co. bid the highest priced tuna weighing 212 kilogram (467.38 pound) for 74.2 million yen ($637,155) at the year's first auction. (Photo by Tomohiro Ohsumi/Getty Images)
Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Ismerős ez a kép? Nem olyan régen volt, hogy Kimura Kijosi úr, a Sushi Zanmai étterem tulajdonosa 74,2 millió jent (úgy 185 millió forintot) fizetett egy 212 kilós kékúszójú tonhalért a tokiói Tsukidzsi halpiacon rendezett árverésen. Ez a legmagasabb ár, amit tonhalért valaha kifizettek, és két dolgot is jelez: mennyire nagy pénz van a minőségi szusiban, illetve mennyire ritka lett a déli kékúszójú tonhal (Thunnus maccoyii).

A szusi mára beszivárgott a nyugati világ mindennapjaiba is, és nem csak az osztályon felüli, japán séfeket alkalmazó éttermekben, de az olcsóbb változatot gyakorlatilag bárhol kapni lehet, irodisták sokasága választja ebédre a műanyag dobozba csomagolt verziót. Persze ők nem déli kékúszójú tonhalat esznek, de a másik népszerű szusialapanyag, a sárgaúszójú tonhal állománya is megsínyli a túlhalászást.

A University of British Columbián végzett kutatás szerint mind a kékúszójú, mind a sárgaúszójú tonhalak kritikus helyzetben vannak: az állomány a 200 évvel ezelőttinek mindössze 2-3 százalékára zsugorodott. És ahogy fogynak a tonhalak, úgy fizetnek egyre többet a nagyobb példányokért a szusiséfek, és egyre menőbb dolog lesz a nyers tonhal, vagyis egyre kétségbeesettebben irtják a megmaradt állományt.

Nem is egészséges?

A tonhal húsa gazdag omega3 zsírsavakban, ami jót tesz a szívnek, de ettől függetlenül nem biztos, hogy a legjobb választás. Ahogy a tengeri halakban általában, a tonhalban is felhalmozódik a mérgező higany, illetve a poliklórozott bifenileknek nevezett vegyületek, amelyek rákot okozhatnak.

Újkeletű felfedezés, hogy a kozmetikai szerekben, arclemosókban használt mikroszkopikus műanyaggyöngyök is bekerülnek a tonhalak szervezetébe. Ezek a kis kapszulák magukban zárnak mindenféle szennyező anyagot, megeszik őket a kisebb halak, azokat a tonhalak, így végül pedig az ember.

Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kellene halat ennünk, de a tonhal halászata egyáltalán nem fenntartható, és ezek szerint a húsa sem olyan egészséges, vagyis érdemes más fajta halak után nézni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.