Gasztró
Szereted a szusit? Kár, mert jobb lenne elfelejteni
Az egészségesnek és menőnek hitt szusi mára olyan népszerű lett, hogy már egész fajokat fenyeget kihalással. És lehet, hogy nem is olyan egészséges, mint gondoltuk.
Ismerős ez a kép? Nem olyan régen volt, hogy Kimura Kijosi úr, a Sushi Zanmai étterem tulajdonosa 74,2 millió jent (úgy 185 millió forintot) fizetett egy 212 kilós kékúszójú tonhalért a tokiói Tsukidzsi halpiacon rendezett árverésen. Ez a legmagasabb ár, amit tonhalért valaha kifizettek, és két dolgot is jelez: mennyire nagy pénz van a minőségi szusiban, illetve mennyire ritka lett a déli kékúszójú tonhal (Thunnus maccoyii).
A szusi mára beszivárgott a nyugati világ mindennapjaiba is, és nem csak az osztályon felüli, japán séfeket alkalmazó éttermekben, de az olcsóbb változatot gyakorlatilag bárhol kapni lehet, irodisták sokasága választja ebédre a műanyag dobozba csomagolt verziót. Persze ők nem déli kékúszójú tonhalat esznek, de a másik népszerű szusialapanyag, a sárgaúszójú tonhal állománya is megsínyli a túlhalászást.
A University of British Columbián végzett kutatás szerint mind a kékúszójú, mind a sárgaúszójú tonhalak kritikus helyzetben vannak: az állomány a 200 évvel ezelőttinek mindössze 2-3 százalékára zsugorodott. És ahogy fogynak a tonhalak, úgy fizetnek egyre többet a nagyobb példányokért a szusiséfek, és egyre menőbb dolog lesz a nyers tonhal, vagyis egyre kétségbeesettebben irtják a megmaradt állományt.
Nem is egészséges?
A tonhal húsa gazdag omega3 zsírsavakban, ami jót tesz a szívnek, de ettől függetlenül nem biztos, hogy a legjobb választás. Ahogy a tengeri halakban általában, a tonhalban is felhalmozódik a mérgező higany, illetve a poliklórozott bifenileknek nevezett vegyületek, amelyek rákot okozhatnak.
Újkeletű felfedezés, hogy a kozmetikai szerekben, arclemosókban használt mikroszkopikus műanyaggyöngyök is bekerülnek a tonhalak szervezetébe. Ezek a kis kapszulák magukban zárnak mindenféle szennyező anyagot, megeszik őket a kisebb halak, azokat a tonhalak, így végül pedig az ember.
Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kellene halat ennünk, de a tonhal halászata egyáltalán nem fenntartható, és ezek szerint a húsa sem olyan egészséges, vagyis érdemes más fajta halak után nézni.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.