Gasztró

Azt mondod, sosem ennél rovart? És az E120?

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.01 | 17:14

A bíborszínt az ételben gyakran egy tetűnek köszönheted, ez az E120.

Ha a gondolattól is kiráz a hideg, hogy bármilyen rovar kerüljön a tányérodra valaha is, akkor van egy rossz hírünk. Valószínűleg már rég nem vagy rovar-szűz, már ami az ilyen eredetű összetevőket illeti. Többször is kerülhetett a szervezetedbe ebből a típusú táplálékból, ugyanis a kárminpiros színezőanyagot általában apró ízeltlábúakból szokták kinyerni. A dél-amerikai kaktuszokon éldegélő bíbortetű a legelterjedtebb forrása az ételek ragyogó piros színének.

#carmine #cochineal #foodcoloring #naturalred4 #entomology #FDA

A post shared by Holistic Health & More (@holistichealthandmore) on

Főként Peruban, milliószám tenyésztik ezeket az állatkákat, hogy leszüretelve a világ minden pontján színt vigyenek az élelmiszeripari termékekbe. A joghurtok, fagyik, gyümölcsös sütemények, üdítők és fánkok ragyogó árnyalatai mellett a kozmetikumok – rúzsok – formájában is hasznosulnak sejtjeik.

Gold mines

A post shared by n (@cepuros) on


Egy darabig még biztosan megmarad ez az eljárás, ugyanis egy biztonságos, a színét hosszan megtartó, hőre és napfényre sem fakuló adalékot képez az összezúzott tetvekből kivont anyag. A bíbor festékanyag előnyeit már a maják és az aztékok is több száz éve felfedezték, ráadásul egészségesebb is ezt fogyasztani, mint egy szén- vagy petróleum melléktermékéből előállított, teljesen mű verziót.

via GIPHY

Akik mégis ágálnak ellene, azok azzal érvelnek, hogy a csomagoláson illene határozottabban feltűntetni, mit is tartalmaz a termék, illetve a lehetséges, kímélő alternatívák mellett törnek lándzsát. Ugyanis jelenleg egy bíbort tartalmazó étel dobozán, zacskóján ez a szó egyáltalán nem szerepel az összetevők között. Ott van viszont a szabványos E120, vagy annyival oldják meg a gyártók, hogy ráírják: „természetes színezék”.

Amy Butler Greenfield egy könyvet is írt, A Perfect Red címmel, melyben a bíbor történetén halad végig.

A bíbor egy rendkívül megbízható, fix ételszínező, mely csomó színárnyalathoz felhasználható: pink, narancs, lila és természetesen a vörös spektrumán is. Néhányan allergiásak lehetnek rá, de régóta bevett adaléknak számít.

Peru a legnagyobb termelője, gyakorlatilag a piac 95 százalékát uralja. Az ipar a dél-amerikai ország 32 600 farmerének biztosít megélhetést. A félcentis rovarok közül a szárny nélküli nőstényeket kefével távolítják el a növényzetről, a szárnyas hímek megússzák a feldolgozást. A jellegzetes színt a bíborsav adja, mely az állatka súlyának negyedét teszi ki. A ragadozókat is ez az anyag riasztja el, amire az emberiségnek fáj a foga:

Először kiszárítják őket, majd hogy az élelmiszeripar minőségi követelményeinek eleget tegyenek, több szűrés után távolítják el az állati részeket az anyagból.

Csak tavaly 647 tonna bíbort exportált Peru, 46,4 millió dollár értékben. És ez az érték a korábbi adatokhoz képest rengeteget nőtt. Több cég állna rá viszont a váltásra, hogy a vegetáriánussá és vegánná váló vevőiket se riassza el. A Peta jogvédői a fokozatos kivezetést látnák célravezetőnek:

Fél kiló festék előállítása 70 ezer tetű életébe kerül. Jobb volna valami más módot találni a vevők megelégítésére.

A Starbucks már meglépte, hogy kivonta a használatból a bíbort: 2012-ben több vevő panaszkodott az állati eredetű adalék miatt, melyből a jeges kávéba, smoothie-ba és sütibe is került. A cég átállt a likopinra: egy, a paradicsomból kivont természetes összetevőre. De alternatívát jelenthetnek a cékla- illetve erdei gyümölcs eredetű színezők is, amelyek korántsem olyan tartósak, mint a tetűből kinyert festék. A cékla betaninja például fény, hő és oxigén hatására veszít az értékéből. Így fagyasztott vagy azonnal elfogyasztandó termékekhez alkalmazzák inkább.

Greenfield számos előnyükön túl még azért is a tetvek mellett érvel, mert ők adnak megélhetést sok nehéz sorsú peruinak:

A bíbor az egyetlen bevételi forrásuk, enélkül nagy bajban volnának.

idézi a BBC.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.