Gasztró

Beletesszük a bogarat a füledbe, a rovarevés igenis menő dolog

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.15 | 17:22

Döbbenetes, de a gyerekek két marokkal falják az ízeltlábúakból készült csemegéket.

Egy Bogárevő Fesztiválról számol be az NPR, melyre Brooklynban került sor. A bevállalós diákok és szüleik vesznek egy nagy levegőt, és ujjuk közé csippentenek egy pirított tücsköt. Miközben elropogtatják, megállapítják, hogy

Ez nem is olyan rossz!

A legtöbb tengerentúli szülő hátán egyelőre még feláll a szőr, ha a rovarevés kerül szóba. Viszont a világon minden ötödik ember él az ízeltábúak nyújtotta előnyökkel. Észak-Amerikai tudósok és séfek egy maroknyi, elszánt csapata szereté meggyőzni a lakosságot az ízeltlábúak fogyasztásának jótékony hatásairól.

2050-re ugyanis több, mint 9 milliárdan fogunk osztozni bolygónkon, ezért az ENSZ szerint át kell állni olyan élelmezési módokra, melyek fenntarthatósági szempontból hatékonyabbak. Itt jönnek a képbe a rovarok, mint gazdag proteinforrások.

Having fun sharing #entomophagy products and literature at @tastetalks #futurefoodexpo – FREE ADMIN until 5pm!

A post shared by Brooklyn Bugs (@brooklynbugs) on

A fesztivál gazdája, Joseph Yoon egyből a gyerekeket célozza, akik a jövő fogyasztói lesznek. Ugyanis a rovarok egészségesek: ugyanannyi proteint tartalmaznak, mint a marha-, csirke- vagy disznóhús. Vas, B12 és kálcium tartalmuk is figyelemre méltó, az esszenciális aminosavakról nem is beszélve. Földünk erőforrásait is kíméli a rovarfogyasztás: ezeknek az állatoknak jelentősen kisebb a víz, föld, táplálék és energiaigényük.

Természetes ízük van, és apukám azt mondta, hogy minden jó, ami természetes.

mondja az egyik iskoláslány.

Barátnője megtoldja azzal, hogy

Ezt kellene ennie az embereknek, mert így védjük a bolygónkat is.

Entomofágoknak hívják a rovarevőket, akik elég nyitottak arra, hogy új élményeknek tegyék ki magukat. A gyerekek ráadásul egy 2013-as spanyol tanulmány  szerint is fogékonyak a környezetvédelemre, ráadásul hajlandóak akár megtörni is felmenőik szokásrendszerét.

Jenny Buccos, a Project Explorer alapítója a világot járja: gyerekeknek készít és mutat be oktató videókat. A hölgy vegetariánus, de a rovarokat megkóstolja. Idén forgatott egy kisfilmet, Együnk bogarat! címmel, melyben a szöcske-snack szerepel.

Sokan úgy vélik, barbár dolog az ízeltlábúak fogyasztása. De dédapáink szerint a sushi is undorító volt az ő idejükben.

Úgy tűnik, elindult egy pozitív változás, a bogarak megítélését illetően.

A 12 éves Isabelle entomológus akar lenni, ha felnő, és a rovarok tanulmányozása mellett az élelmiszerpiacon is szeretne majd megjelenni, a saját termékével. A fesztiválon neki legjobban a bolognai szósz ízlett, mely tücsköt és lisztkukacot tartalmazott.

Fenntartható, különleges és bővíthető gasztronómiát hozunk létre.

bizakodik Lee Cadesky is, a One Hop Kitchen részéről. Juan Manuel Mercado, a Merci Mercado ügyvezetője csak felnőtt korában kóstolta meg a rovarokat, de Maya nevű, totyogó kislánya már nagy fogyasztójuk most is, mintha csak popcornt enne, úgy habzsolja. Szerinte az információhiány a legfőbb gát ezeknek az ételeknek az elterjedése előtt.

Ha szereted a tenger gyümölcseit, akkor ne zárkózz el a mező gyümölcseitől se.

A Los Angelesi Természettudományi Múzeum megerősítette, hogy nem is olyan meredek ez az összehasonlítás, ugyanis számos szárazföldi rovar és tengeri herkentyű közös múlttal rendelkezik.

Az egyik „bogaras” szakácskönyv szerzője, David George Gordon hiszi, hogy a felnőttek szkepticizmusát nagyban ellensúlyozza majd a gyerekek fogékonysága. A családi rendezvények a két generáció kötelékét ezügyben is erősíthetik; Isabelle apja ugyanis a lánya miatt fanyalodott rá a bogármenüre:

A gyerek kedvéért próbáltam meg, és vettünk pár hazavivős termékeket is.

Yoon szerint az eseménnyel sikerült beletenni a bogarat az emberek fülébe… és szájába is.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.