Külföld

Végre egy jó hír, az ózonréteg szépen javul!

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.06 | 13:17

Az ENSZ szerint 2060-ra be is zárulhat a lyuk az Antarktisz felett.

Az ENSZ közzétett egy friss tanulmányt, mely szerint az ózonréteg a megfelelő ütemben gyógyul, és 2060-ra akár be is zárulhat a lyuk a Déli-sark felett.

via GIPHY

Földünk védőpajzsát károsító anyagok 2000 óta nem kerültek forgalomba, így a három atomot tartalmazó oxigénmolekulák rétegének vastagsága gyarapodott is az utóbbi években, a 15-30 km közötti magasságban a légkörünkben.

Az Antarktisz feletti lyukat a ’80-as évek közepén fedezték fel, mely után a Montreali Protokoll 1987-ben aláírásra került. Dél-Szudán  – utolsóként – csak 2012-ben szignózta – ekkor lett a világ minden országára kiterjedő ez az előírás.

via GIPHY

A CFC-gáz tiltása nyomán az ózonréteg a legtöbb helyen akár 2030-ra helyre is állhat. Vélhetően több idő kell a két sarkköri zóna felett, ahol komolyabban károsodott a pajzs.

Jövőre kiegészítésként a CFC-t helyettesítő HFC (fluorozott szénhidrogén) gázok kerülnek betiltásra, melyek üvegházhatásúak.

via GIPHY

A klímaváltozás sajnos ettől még nem áll le, még az ózonlyuk teljes zárultával sem. Mérsékelő hatással fog csak járni, melyet sajnos alig fogunk érzékelni, említi meg a BuzzFeed.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.