Vizuál

Munkácsy Mihály Múzeum – Itt válik a kultúra közkinccsé

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.21 | 07:56

A Munkácsy Negyed szívében található Munkácsy Mihály Múzeum feladata feltárni, összegyűjteni, tudományosan feldolgozni, a modern kor követelményeinek megfelelően mindenki számára közkinccsé tenni azokat a kulturális értékeket – kiváltképp a gyermekkorát Békéscsabán töltő Munkácsy Mihály hagyatékát, a megyében élő magyarság és nemzetiségek hagyományait – amelyek Békéscsabához, Békés vármegyéhez kötődnek.

Az intézmény elődjét a Békéscsabai Múzeum-Egyesület hozta létre. Az 1899. november 25-én alakult Múzeum-Egyesület működésének tizenöt éve alatt lerakta a gyűjtemények alapjait, megfelelő szakembereket nevelt, s tevékenységének betetőzéseként felépítette a múzeumnak helyet adó Közművelődés Házát – írja a tenyek.hu

A múzeum–könyvtár–műterem–közművelődés négyes funkcióját ellátó intézmény számára készült épületet 1914-ben avatták fel. Ma is ez az épület ad otthont a múzeumnak, amely 1951-ben vette fel a gyermekkorát Békéscsabán töltő festőművész, Munkácsy Mihály nevét.

Forrás: Tények.hu
Forrás: Tények.hu

A Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteménye természettudományi, régészeti, néprajzi, történeti, képzőművészeti gyűjteményi anyagokból tevődik össze. Az intézmény kiemelkedő műtárgy-együttese a festményekből és relikviákból álló Munkácsy-gyűjtemény, melynek alapját a festő özvegyének végrendelete szerint az 1930-as évek elején a gyűjteménybe került műtárgyak képezik.

A Munkácsy Mihály Múzeum jelenlegi arculatát 2019-ban nyerte el, amikor is a múzeum műemléképületének és az 1970-es évek elején épült résznek az összeépítése megvalósult. Több éves előkészítő munka eredményeként 2020 szeptemberében megnyílt az „utazás TÉRben és IDŐben” című állandó kiállítás első egysége, a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállítás, majd elkészült a Békéscsaba az évezredek idővonalán című tárlatrész is, amelyet 2021 májusától látogathat a közönség.

Az állandó kiállítások mellett változatos időszaki tárlatok színesítik a kínálatot, melyek egy része az „Ami csabai…” sorozat keretében gazdagítja a látogatóközönség ismereteit. Az időszaki kiállítások közül kiemelkedik a Hazafias festészet2 Munkácsy Mihály Honfoglalása című tárlat, mely a szegedi vázlatok révén ismerteti a Parlamentben található kép készítésének körülményeit.

Forrás: Tények.hu
Forrás: Tények.hu

Júniusban két újabb kiállítást nyit az intézmény: Titkok által létező – holó Hóbel László festészete, illetve a Múzeumok Éjszakáján megnyitandó A mi háborúnk című, a 2. világháború helyi eseményeire fókuszáló tárlat.

Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a látogatóbarát környezet kiépítésére: változatos közművelődési programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és tudományos-népszerűsítő kiadványokkal várja látogatóit.

A múzeumi tartalmakhoz való széles körű hozzáférést a kiállítások, a kutatószolgálat, a digitális tartalmak, a szakmai és múzeumpedagógiai programok, valamint a közösségi média platformok biztosítják.

A Munkácsy Mihály Múzeum több szakágat érintő nemzetközi kapcsolatrendszere főként amerikai, görögországi, romániai és szlovákiai együttműködésekre épül.

A Munkácsy Mihály Múzeum Az Év Múzeuma 2022 pályázaton a nagyszabású múzeumfejlesztési eredményeiért, látványos, szakmailag megalapozott új állandó kiállításáért, színvonalas kiadványaiért és a határon túli szakmai kapcsolatok példaértékű ápolásának elismeréseként a nagy múzeumok kategóriában elnyerte AZ ÉV MÚZEUMA 2022 kitüntető címet. Korábban már elnyerte az „Év múzeuma 2007” és a „Látogatóbarát múzeum 2008” megtisztelő címeket is.

Legyen részese egy felejthetetlen utazásnak a művészet és a régi korok világában! Lépjen be a múzeum kapuján és engedje, hogy elbűvölje Munkácsy Mihály szellemisége és Békéscsaba történetének gazdagsága.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Mobiltech
Nagy változás jön a Vibernél
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 17.