BabaMama

Ahogyan nevelsz, az kihat az egészségedre is

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.13 | 17:22

Sajnos gyakran önmagunkat is fegyelmeznünk kell.

Gondoltad volna, hogy összefügg az egészséged azzal, ha támogató, ellentmondást nem tűrő, vagy éppen túlbuzgó szülő vagy? Rengeteg cikk szól már arról, hogy a saját attitűdöddel hogyan befolyásolod a porontyod közérzetét, most a sajátodról lesz szó.

Egyértelmű, hogy mikor ráüvöltünk a kópéra, hogy

Vedd már fel azt a nyomorult dzsekit!

akkor nem éppen a fellegekben járunk. De mi az a szint, ami már veszélyes is lehet?

via GIPHY

Dr. Kevin Shafer szerint alulbecsüljük ezt a hatást, pedig a Brigham Young University szociológia professzora kimutatta már azt is, hogy a mostohaapák gyakran boldogtalanabbak:

Pszichésen sérülékenyebbek: depressziót vagy szorongást élhetnek át, amely testi tüneteket von magával. Emésztési zavarok, fejfájás sem kizárt.

De mik a főbb szülői típusok?

Helikopter

Amy Morin pszichoterapeuta szerint azok sorolandók ide, akik a széltől is óvják, illetve mindent megoldanak a srácaik helyett:

Állandóan megmenteni akarják a gyereket. Ha otthon hagyja a focicuccot, tuti, hogy utána viszi. A leckét is megírja helyette.

Egy pillanatra sem veszik le a szemüket a játszótéren a kölyökről, és félóránként kézfertőtlenítővel tisztítják a praclijukat. Magas kontrollos, nyugtalan apák és anyák ők, olyan perfekcionisták, akik nagy nyomást tesznek magukra is.

via GIPHY

A gyerekükkel bizonyítják saját sikerességüket. Ez esetben a depresszió és a kiégés kockázata merül fel, melyeknek velejárói a hányinger, álmatlanság, legyengült immunrendszer (inkább a gyerek elé ugranak, hogy ők kapják el a vírust) és szívpanaszok.

Morin szerint mikor már pont akcióba lépne egy ilyen szülő, gondoljon előbb arra, hogy ő is volt gyerek. Valahogyan túlélte ezt a kort, ráadásul mobiltelefon nélkül! Esetleg azon is töprengjen, egy jóbarátja milyen tanáccsal látná el az adott helyzetben. Mondjuk ha a 11 éves felajánlja, hogy vigyáz a nyolcéves húgára. Belül ilyenkor sárga riadó indul be, de egy lezserebb illető azt mondaná ilyenkor, hogy:

Ugyan már, húsz percre csak leugorhatsz a boltba. Nem lesz semmi bajuk.

Ettől a gondolatmenettől az érzelmeid lecsillapodnak, és máris kissé józanabbul tekintesz a problémára. Fogadd meg ezt a javaslatot, illetve engedd hibázni is a csemetédet!

via GIPHY

Állj ellen a kísértésnek, hogy közbelépsz, amint nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan az elvárható volna. Hadd tanulják meg a saját példájukon, hogyan lehet felépülni egy kudarcból. És ha átbeszélitek a történteket, akkor még a te heves érzéseid is csillapodhatnak így.

Leuralós

Az „apa mindent jobban tud” esete. Büntetés és fenyegetőzés…

Mert én azt mondom!

a válasz minden egyes kérdésre. Shafer szerint bármennyire is utáljuk, magunk is tovább visszük ezt, generációkon át. A szorongás itt is tapintható:

Sosem engedik, hogy önállóan döntsön a gyerek. Ha én irányítok, akkor nem kell aggódnom, mibe keveredik – vallják.

Ha ráordítasz az ötödikesre, hogy most azonnal tegye meg, amit akarsz, rövid távon téged megnyugtat az a hit, hogy beijed és teljesíti. De ha ellenáll, akkor újabb idegesség hullám következik.

via GIPHY

Ha a düh irányíthatatlanná válik, az messzire vezet, egészségügyi szempontból is. Heves szívdobogás, izomfeszülés jön, és a gyomorból is kiszorul a vér – mert harci készültségbe kerülünk hirtelen. A barlanglakók idejében ez életmentő ösztönnek bizonyult. De mi most nem kardfogú tigrissel nézünk már szembe, hanem egy tejfogúval. Dr. W. Robert Nay szerint

Tisztában kell lenned azzal, mikor durran el az agyad. El kell kapnod a pillanatot, és elébe vágnod az automatikus testi válaszoknak. Állj le, ülj le és lélegezz. Szó szerint, és számolj tízig.

Így az agyad biztonságosnak fogja ítélni a helyzetet, és megszakítja a kémiai láncreakciót. Különben zengeni fog a ház: a srácod bevágja az ajtót, a húga erre felébred, és te máris fontolgatod a büntetést. Inkább válts át a jobb agyféltekédről a balra: a beszéd és az elemzés területére.

Hiteles/támogató nevelés

A megbízható szülő a legegészségesebb is:

Adj a gyereknek teret, hogy kibontakozzon. Viszont ugyanakkor állíts fel szabályokat, és teremtsd így meg az otthon biztonságát. Legyél mindig elérhető, érzelmileg is.

Shafer szerint az ilyen szülő tiszteletet ad és kedves is az utódja felé.

via GIPHY

Nem a gyerek tetteire koncentrál, hanem a viselkedése mögött húzódó hiedelmekre:

Látom nem megy felvenni a dzsekit. Hogyan segíthetek?

Bizalommal és egyensúllyal nevelni Morin szerint az apa és anya önbizalmát is építi, aminek egészségvédő hatása is van.

Az optimizmus véd a lehangoltságtól, előnyös a testnek és a léleknek is. Megnyugtat már az a tudat is, hogy annyi mindent megtudtál a gyerekeidről.

Valerie Fairchild, egy chicagoi néggyerekes anya a férjével úgy döntött, hogy a főnökösködő stílusról átállnak a pozitív nevelésre.

Türelmesebb lettem és kevésbé kapom fel a vizet. Ettől erősebbek is lettek a kötelékeink a srácokkal.

Egyszer a hétéves gyereke nem akart beöltözni a szánkózáshoz, mert a piros pulcsija túl nagy volt, a narancsszínű is lógott rajta, és már pityeregni is kezdett.

via GIPHY

Érezte, hogy mindjárt kitör a balhé, de uralkodott magán, és kiabálás helyett a saját pulcsijával mímelt ügyetlen öltözést.

Beledugtam morogva a karom, de csak félig vettem fel, majdnem el is estem direkt. Két perc után mosolyogni kezdett, majd együtt kezdtünk kacagva felöltözni.

Mielőtt stílust váltunk, Morin azt tanácsolja, hogy készüljünk fel a legrosszabbra, az eleje ugyanis rázós lesz. De a kezdeti nehézségek után beáll az egyensúly is. Ha például szemünk fénye hazatelefonál a suliból, hogy otthon hagyta az uzsonnáját, ne rohanjunk bevinni, ahogyan eddig szoktuk. Előszörre talán kegyetlennek tűnik, de hosszabb távon a gyereked javára fog válni, ha megtagadod. És nem utolsó sorban: a tiédre is – összegzi a Parents.com.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Parents.com
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló