Tech

Brutális monstrum a Sandberg napelem – Ezzel szinten mindent ingyen tölthetsz

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.30 | 09:48

A Sandberg Solar Charger 40W kompakt, nagy teljesítményű napelem, amely a legjobb barátunk lehet túrázás, kirándulás és kerti munkák közben.

Na, de hogyan is működik a napelem? Hiszen, mint tudjuk ez konkrétan a legzöldebb energia, amit mi is könnyedén beszerezhetünk, méghozzá az égből. A napelemek olyan eszközök, amelyek napfényből elektromos energiát termelnek. A napelemek működése a fotovoltaikus (PV) elv alapján történik.

A napelemek alapja a fotovoltaikus (PV) cella vagy napelem. Ez a cella olyan anyagokból készül, például szilíciumból, amelyek fotovoltaikus hatás alatt elektromos áramot termelnek. A szilíciumsejtek rendelkeznek egy p-n átmenettel, ami azt jelenti, hogy az egyik oldalon negatív töltésű elektronok, a másik oldalon pedig pozitív töltésű lyukak találhatók.

Amikor a napelemekre napfény esik, a napfény fotonokból áll, és ezeket a fotonokat az napelemek felszínén található szilíciumsejtek abszorbálják, majd amikor a fotonok ütköznek a szilíciumsejtekkel, energiát adnak át az elektronoknak, és az elektronok elkezdenek mozogni. Ez a folyamat az ún. fotovoltaikus hatás, amely során a napenergiából elektromos áram keletkezik.

Az elektronok áramlása az napelem sejtjeiben elektromos feszültséget és áramot generál.

Ez az elektromos áram általában egy vezetőn keresztül áramlik ki a napelemből, és hasznosítható elektromos eszközök táplálására vagy akkumulátorok töltésére.

Az áram, amit a napelemek termelnek, általában egy inverteren keresztül megy át, majd az inverter átalakítja az egyenáramot váltakozó árammá, amelyet az otthoni elektromos hálózatba lehet csatlakoztatni, vagy hasznosítható az otthoni villamosenergia-igény kielégítésére.

A napelemek által generált elektromos energia mennyisége az időjárási körülményektől, az napelemek elhelyezésétől és a napelemek minőségétől függ. Azonban napos időben a napelemek hatékonyan működnek, és hosszú távon kiváló lehetőséget kínálnak a tiszta és megújuló energiatermelésre.

Korábban bemutattam már a Sandberg napelemes powerbankját, amely hatalmas segítség a túrák során, azonban most itt a nagytestvér. Egy hatalmas, közel másfél kilós monstrum, amely kinyitva több mint egy méter, olyan vastag mint egy méretes könyv, és akár 40W teljesítménnyel is tudunk vele tölteni. De nem ám csak USB-n keresztül, hanem DC 5521-es csatlakozóval is.

Komolyan hangzik? Az is!

Az összecsukható napelem 6 monokristályos napelemre nyitható ki, így akár 40 W kombinált teljesítményt biztosít, már ha minden körülmény ideális. Én kétféleképpen is teszteltem, de erről majd később.

A lényeg, hogy a panel vezérlődobozában 3 gyors port található: Egy USB-A QC 3.0 támogatással, valamint egy USB-C, és a már fent említett DC 5521-es csatlakozó.

Rengeteg csatlakozási lehetőséget biztosít optimális töltési sebességgel okostelefonhoz, táblagéphez, powerbankhoz stb. A mellékelt biztonsági kampók segítségével például a napelemet a hátizsákhoz rögzítheted, ha hosszan túrára indulsz. Mivel közel 1,5 kg így érdemes azért kétszer is meggondolni, hogy mikor és hova visszük!

Viszont, mivel nincs benne akkumulátor, így két lehetőségünk van, vagy dikretbe teszünk rá egy telefont, táblagépet, vagy bármit, vagy azt a megoldást alkalmazzuk, hogy először egy powerbankot kötünk rá, és arról keresztül töltünk.

Én ennek a megoldásnak vagyok a híve, hiszen ha nem süt a nap, bejön egy felhő a képbe, akkor könnyedén csökkenhet a teljesítmény, amely persze nem 40W, hiszen USB-n nem tudunk 20W fölé menni. Szóval, mivel van rajta egy zárható kis tasak, oda célszerű a kampók mellett az akkumulátort is berakni, és ameddig süt a nap, addig tölt.

Minél több napfény éri a paneleket, annál több energiát fognak termelni, a készülék ugyan lehetővé tette az eszközök töltését kissé esős napokon is, de a teljesítmény rendkívül alacsony volt. Így a powerbank feltöltése sem volt egyszerű megoldás, azonban amikor így október közepén elkezdett sütni a nap, és a napelem teljes felületét érte, akkor egy iPhone 13 Pro Max 15 perc alatt 12 %-ot töltött, a Sandberg sokoldalú powerbankja óránként 10%-ot szívott magába.

Ennél menőbb powerbank talán nincs is a piacon – Mutatjuk az új kedvencünket

Na de mire is való ez az eszköz, hát leginkább arra, hogy olyan helyen is tudjunk tölteni, ahol nincs erre lehetőség. Túrázás során nem tudom, szeretném-e a táskámba cipelni ezt a monstrumot, de szerintem inkább egy kompaktabb megoldást választanék, ami szintén megtalálható Sandberg palettáján.

Ám, ha egy erdei vadkempingezésről van szó, vagy egy olyan összejövetelről, ahol sokáig tartózkodunk a természetben, és nincs kedvünk több powerbankot magunkkal vinni, vagy csak olyan helyen dolgozunk, ahol nem tudjuk biztosan töltetni eszközeinket, ott ez a legnagyobb segítség.

 

Mivel két kimente is van, így akár két külső akkumulátort is tölthetünk egyszerre, és mivel az emberek ezeket az eszközöket általában nem üresen viszik el magukkal, biztosak lehetünk abban, hogy egy szép napsütéses napon simán képes visszapótolni azt, ameddig feltöltjük a telefonunkat, vagy esetleg a laptopunkat tápláljunk a napenergiával.

A Solar Chargerrel kapcsolatban a legnagyobb kritikánk az, hogy a paneleket nem lehet valahogy összekötni, az egyszerűbb szállítás érdekében.

Ám összességében a Sandberg napelemes töltője remekül teszi, amit tennie kell, a Sandberg megoldása tényleg mindenhol megállja a helyét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló