Mobiltech

A retrománia és a jövőfürkészés egyszerre uralta a Mobil Világkongresszust

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.03 | 06:45

Csütörtökön zárult az okostelefon-piac globális szinten legfontosabb eseménye, a minden évben Barcelonában megrendezett Mobil Világkongresszus, vagyis az MWC 2017. Megmutatjuk, hogy mit érdemes tudni az esemény legizgalmasabb telefonjai, és hogy mi foglalkoztatja a leginkább az iparágat az eszközök fejlesztésén kívül.

Forgatag a 2017-es Mobil Világkongresszus nyitónapján. Kép: David Ramos/Getty Images
Forgatag a 2017-es Mobil Világkongresszus nyitónapján. Kép: David Ramos/Getty Images

Némi nosztalgia, durvábbnál durvább kamerák és kijelzők közötti verseny határozta meg a 2017-es MWC-n bemutatott mobilokat. Összeszedtük a gyártók új termékeinek legfontosabb tulajdonságait, alul pedig megemlítjük az iparági összeröffenés másik fontos tanulságát.

Sony Xperia XZ Premium

Sony Xperia XZ Premium first look

The Sony Xperia XZ Premium has the world’s first 4K HDR (2,160 x 3,840, High Dynamic Range) display in a smartphone – it’s the latest and most desirable new tech combo for TVs, and Sony’s crammed it into a phone.

A Sony idei dobása az XZ Premium, amit 960 fps-es slow motion kamerával szereltek fel – ez azt jelenti, hogy a felvett videókat akár 32-szeres lassításban játssza le. A vizuál vonalat tovább erősítették azzal, hogy 4K HDR kijelzőt kapott a telefon, ami a piacon elérhető legjobb képminőség jelenleg – a kérdés csak az, hogy ez kiélvezhető-e teljességében egy 5,5 hüvelykes kijelzőn.

Fülhallgatóval sétálni alapból veszélyes, az okostelefon-zombik korában meg pláne. Előremutató megoldással rukkolt viszont elő a Sony: az Xperia Ear anti-zajszűrős, vezeték nélküli fülhallgatója lehetővé teszi, hogy a zene mellett hallhatóak maradjanak a környezeti zajok is, ami biztonságos sétát és biciklizést tehet lehetővé. Kíváncsiak vagyunk, hogy így beszélhetünk-e még a zenehallgatás élvezetéről, ha igen, akkor hatalmas pacsi a Sonynak, hogy a szórakozás és a biztonság rubrikákat egyszerre pipálják ki az új fülessel.

LG G6

LG G6 hands-on

The G6 features an expansive 5.7-inch display, Google Assistant and a splash-friendly design.

Csak kijelző és más semmi. Némi rosszindulattal ennyi a lényege a várva-várt új LG G6-nak, de azért ennél többet tud, ami nem meglepő, hiszen nagy küldetésre vállalkozott: az Apple-lel és a Samsunggal versenyezne. A 18:9-es felbontású LCD-kijelzőjével simán lehet majd multitaskingolni – könnyedén megfér majd a képernyőn több, egyszerre megnyitott app. Az akkumulátora nem cserélhető úgy, mint elődjénél, a G5-nél, viszont sokkal (2800 mAh helyettt 3300 mAh) erősebb nála. Medencében fényképezgetésre nem alkalmas, de bizonyos szintig vízálló is az új LG.

Ahogy korábban is megírtuk, brutál képekre tervezték a nagy látószögű, 13 megapixeles hátlapi kameráját, és még kajafotó-funkcióval is ellátták.

Huawei P10, P10+

Huawei P10 hands-on and first impressions!

Read the post: https://goo.gl/80rZuj | Buy at Amazon: http://tyvm.ly/dqWZ Live from MWC 2017, we’re taking a look at Huawei’s luscious new P10.

A Sonyhoz hasonlóan a Huawei is a fényképezőjével erősített, csak kicsit másként: a P10-en – ha már divatos lett a nagy kijelző, itt a még nagyobb P10+ is – Leico kamerák találhatók, kettő hátul és egy elöl.  20 megapixeles képeket készít fekete-fehérben, és 12 megapixeleseket színesben. A P10+ még egy fokkal modernebb lencséket kapott az alap modellhez képest.

A P10 EMUI 5.1-es kezelőfelületet kapott, ami alkalmas arra, hogy ikeralkalmazásokat futtassunk vele egymás mellett, például két különböző Facebook-profilt egyszerre – írja az Index.

Nokia 3310

New Nokia 3310 Vs Original Nokia 3310

Yes, the rumours are true. There is a new Nokia 3310 and we’ve weighed it up against the original 3310. If any phone can sell itself on nostalgia alone, that phone is the Nokia 3310.

És igen, újra itt van az elpusztíthatatlan 3310-es! Négy színben, okos funkciók nélkül, 2,5G hálózattal. Hívások, SMS-ek, és kígyós játék. Sajnos ebből nem a hőskorból ismert verziót kapta, hanem egy felturbózott, színes változatot.

Maga a telefon egyébként valamivel kisebb lett az eredeti modellnél, de a feeling így is változatlan. A cég szerint majdnem egy hónapig bírja majd az akkumulátora töltés nélkül, itt írtunk róla részletesebben.

Még több Nokia: 6, 5 és 3

Nokia 6 hands on review

Nokia has returned! Nokia’s trio of smartphones (the fourth is the feature phone 3310 reboot) have been launched at MWC 2017. The Nokia 6 boasts a 5.5-inch full HD display, Snapdragon 430 chipset, 3GB of RAM, 32GB of internal storage, 16MP rear camera, 8MP front camera, fingerprint scanner and a 3,000mAh battery.

Nem csak a nosztalgiavonatra huppant fel a finn cég mobilgyártó divízióját megvásárló – szintén finn – HMD, akik a FIH Mobile-lal közösen 2024-ig megvették a Nokia telefonok és tabletek értékesítési jogát. Miután Kínában egy perc alatt elkapkodták előrendelésben a Nokia 6-ot, a nagyközönség is megismerhette az MWC-n. Ez a modell Európában 70 ezer forint körüli áron lesz kapható, 5,5 colos full HD kijelzővel, nyolcmagos Snapdragon 430-as chippel, 4 GB RAM-mal , 64 GB bővíthető belső tárhellyel, 16 megapixeles hátlapi és 8 megapixeles előlapi kamerával van szerelve.

Kisebb testvérei, az 5-ös és a 3-as valamivel gyengébb kijelzőt, chipet és kamerát kapnak, de cserébe olcsók lesznek: a 3-ashoz körülbelül 40 ezer forintért lehet majd hozzájutni.

A Nokia okostelefonok operációs rendszere nagy utat járt be a saját fejlesztésektől a Windows-on át a mostani verzióig: az új készülékeken Android Nougat oprendszer fut majd.

BlackBerry KeyOne

BlackBerry KEYone Hands On

When I last laid hands on the BlackBerry KEYone, it didn’t have a proper spec sheet, it didn’t have finished software, and it went by the codename “BlackBerry Mercury.” At MWC 2017 in Barcelona, though, everything’s gotten official. The new BlackBerry KEYone has a full set of specs, a proper software load – and even a price tag.

A Nokia mellett a BlackBerry volt a nagy nosztalgiázó az idei MWC-n. A kétezres években sokáig meghatározó piaci pozícióban lévő kanadai cég hosszú éves küszködés után végül tavaly év végén átadta a kínai TLC-nek a mobil üzletágát, akik most bemutatták az új modellt, a KeyOne-t.

Ezen már Android fut, de nem is lenne igazi BlackBerry, hanem QWERTY-billentyűzetet raktak volna rá. 12 megapixeles a hátlapi kamerája, 4,5 hüvelykes 1620 x 1080 pixeles felbontása szép képeket ígér, ami elvárható is, mivel prémium telefonnak szánják: körülbelül 190 ezer forint lesz az ára.

A fentiek mellett az okostelefonok között hiánypótló QuickCharge-funkcióval is ellátták, amellyel a cég ígérete szerint bő fél óra alatt 50 százalékra tölthető a KeyOne.

A gyors töltés amúgy is egyre fontosabb téma, volt olyan, nálunk kevésbé ismert gyártó, amely kifejezetten arra épít, hogy a töltőjével állítólag 20 perc alatt csurig lehet tölteni egy 3000 mAh-s akkut, és még csak fel sem melegszik nagyon.

Hiányzott a Samsung

Az okostelefon-piac nagy várományosa a Samsung legújabb prémium mobilja, az S8, de nem állt be a sorba a dél-koreai vállalat, inkább meghagyta az MWC-n kívülre a bemutatását. Tartottak viszont egy sajtótájékoztatót, ahol elhangzott a legfontosabb információ: március 29-én mutatják be az S8-at.

Kiemelt téma volt az 5G, itthon is fejleszt a Telekom

A Deutsche Telekom standjánál az 5G és az Internet of Things (IoT, „A dolgok internete”) volt a központi téma. A kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz, mivel az 5G nem csak a bivalyerős letöltési sebesség miatt lesz izgalmas: eszközök összekötésére, az azok közötti kommunikációra és adatátvitelre fókuszál. Itt írtunk korábban a témáról.

Hamarosan mi is belekóstolhatunk a jövőbe: bár az 5G leghamarabb 2020-ban lesz leghamarabb nyilvánosan elérhető – ekkor kezdik el kereskedelmi célokra használni a hálózatokat – Amerikában és Európában egyaránt, a Deutsche Telekom bejelentette, hogy nyolc európai országban, köztük Magyarországon is épít ki ilyen hálózatokat – derül ki a 24.hu helyszíni beszámolójából.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló