Tudomány

Végre kiderítették, miért lettek íztelenek a paradicsomok

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.27 | 14:46

Régen minden jobb volt, a tudósok is belátták, hogy a paradicsomok elveszítették jellegzetes ízüket, de még nincs minden veszve.

Fotó: Pixabay / StockSnap
Fotó: Pixabay / StockSnap

A szupermarketben megvásárolható paradicsomok kóstolása után biztos te is feltetted már magadban a kérdést, hogy ezek a zöldségnövények mindig ilyen ízetlenek voltak? A válasz nem, és nem csak azért, mert télen csak a kamionban megérett, napfényt sosem látott paradicsomokat lehet kapni.

Hiába szépek a boltok polcain csücsülő paradicsomok, az ízük meg sem közelíti az elvártat, de amerikai kutatók bebizonyították, hogy nem velünk van a baj, a paradicsomban van a hiba. Közel 400 féle paradicsomot vizsgáltak meg, az eredmények alapján pedig arra jutottak, hogy a legtöbb fajta egész egyszerűen elveszítette azokat a tulajdonságait, amelyek az ízért felelősek.

A University of Floria kutatócsoportja három tényezőre fektetett nagy hangsúlyt, az édességért felelős cukortartalomra, a savanyúságot szabályzó savakra, valamint a különböző illóolajokra, melyek a paradicsom aromájáért és illatáért felelősek.

Az eredmények szerint alig maradt már olyan fajta, amely harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, a könnyebb szállíthatóság érdekében ugyanis a paradicsomok teljesen átalakultak: a külsejük ugyan megnyerő, a húsuk kemény és íztelen. Jó ízű paradicsomok már csak elvétve akadnak, ezeknek az ára is sokkal magasabb, amit az átlagember nem enged meg magának.

A kutatók szerint a házi termesztésű paradicsom a legjobb megoldás, ha igazi ízeket szeretnénk, ha pedig mégis boltban vásárolnánk, akkor ne a külalak legyen az elsődleges szempont.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • hapi szerint:

    Van, van olyasmi, amit PARADICSOMNAK neveznek.
    Egy Solanum licopersicum nevű növényre hasonlít.
    Talajt sohasem látott ásványgyapot ágyban, tápoldatok segítségével és mesterséges klímában él.
    Íze , illata nincs. kemény, rágós a radírgumi és a rágó keveréke hasonlít az állagára.
    A fonnyadást glicerin,vagy egyéb-minden valószínűséggel “ártalmatlannak” mondja a termelő.
    Ára 1 kg cca: 1000 HUF.Ehhez képest nekem valóban “Paradicsom” termett a lugason.
    Azok az ízek, illatok…ez a PARADICSOM!
    Hála néked Istenem!
    És még csak gyilkosnak, öngyilkosnak sem kell lennem érte!-
    Bár a csekély tudás, ami miatt kizavartak bennünket onnan, sokaknál paradicsomi állapotokat teremt,
    mivel tudatmódosító szerekkel szereznek örömet maguknak.

Cikkajánló