Érdekes

Az arcszőr mennybemenetele, minden a szakállról

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.23 | 10:14

Többezer éve divat, ráadásul minden évben novemberben a növesztése szinte kötelező. Össze is szedtünk mindent, amit tudni lehet róla. Szakálltörténelem, arcszőr adatok és bajuszfilozófia.

(kép: Pixabay)
(kép: Pixabay)

A férfiak egészségtudatosságát szorgalmazó „movember” vagy „no-shave november” mozgalom kapcsán az év végén egyre több szőr jelenik meg a férfiak arcán. Nem mintha amúgy is nem lenne most ismét hatalmas divat a szakáll és a bajusz. Persze ez nem volt mindig így, azt, hogy az egyes korokban hogyan viszonyultak a szakállhoz, egy videóban szedtük össze:

Hogy milyen fontos az arcszőr, azt az is jelzi, hogy külön tudomány foglalkozik vele, ez a pogonológia (még ha ezt azért nem is vesszük olyan komolyan). Ha nagyon tudományosan akarunk fogalmazni, a borotválkozás kapcsán beszéljünk inkább pogonotómiáról.

És természetesen a szakálltól való rettegésnek is van külön neve, ez a pogonofóbia.

Többségében azonban az arcszőr megítélése pozitív: érettebb, bölcsebb karaktert kölcsönöz az arcnak, erőt sugároz, a szakállas férfiakat pedig a kutatások szerint magasabb társadalmi státuszúnak gondolják. Érdekes viszont, hogy például a Forbes leggazdagabb 100 emberes gyűjtésében túlnyomó többségben vannak a borotvált arcú férfiak, egy másik kutatás szerint pedig a nők kevésbé tartják attraktívnak a szakállas férfiakat.

Szakáll és egészség

Bármilyen is legyen a megítélése, az arcszőr viselése egészséges. Szűri a levegőt például a portól és a pollenektől (a nap végén viszont érdemes ezeket kimosni belőle) és megvédi az arcot az UV-sugárzás nagy részétől. A borotválkozás elhagyásával pedig megkíméljük a bőrünket az apró vágásoktól, és az így a szervezetünkbe jutó mikroorganizmusoktól, amik a pattanásokat okozzák. A szakáll viszketése egyébként természetes dolog, a növekedő szőr ugyanis nedvességet von el az arcszőrtől, ami így egy kicsit kiszárad, ha nem ápoljuk megfelelően.

Furcsa lehet, de a szakáll növekedését egyébként ugyanaz a hormon serkenti, ami egyes, erre érzékeny férfiaknál a hajhullást is okozza…

A szakállnövesztést érdemes testedzéssel is kombinálni, hiszen az is növeli a tesztoszteron szintet, amitől gyorsabban nő a szőr. A rendszeres szex is hasonló hatással jár egyébként. Ezen kívül sok alvás, stresszmentes életmód és helyes táplálkozás kell a tökéletes szakáll eléréséhez. A kipróbálható fazonok száma pedig végtelen:

Az arcszőr számokban

Ha beindul a növekedés, akkor már csak a türelmen múlik. A világ leghosszabb szakálla egy norvég férfihoz, Hans N. Langseth-hez tartozott, aki 530 centiméteresre növesztette az arcszőrzetét. Ez jelenleg a Smithsonian Intézet gyűjteményében található. A jelenleg élő, Guinness Rekordok Könyve által is hitelesített csúcstartó Sarwan Singh, két és fél méteres szakállal. Egy átlagos férfi szakálla egyébként körülbelül 13 centimétert nő egy évben. Ha pedig már megnőtt, a következő fazonok közül érdemes választani ezen a télen:

A borotválkozással elhagyásával amúgy állítólag rengeteg időt spórolunk: egy férfi évente több mint 3300 órával többet tölt a fürdőszobában, ha borotválja az arcát. ez persze csak addig van így, amíg bele nem gondolunk, mennyi idő mehet el szakállápolásra, ha valaki komolyan veszi azt. Mostanában pedig rengetegen komolyan veszik. Egy jó szakállt trimmelni, formázni, festeni, olajozni, fésülni, kefélni kell. Ez végül lehet több időt is elvesz, mint ha leborotválnánk:

És persze rengeteg pénzt is lehet rá áldozni. Egy kis üveg szakállolaj ára akár egy üveg ital árával is vetekedhet, ahogy egy kézműves szakállkefe ára is simán elérheti a több tízezer forintot. Úgyhogy akinek van némi felesleges pénze és ideje, az le ne nyírja a szakállát movember után!!!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.