Gasztró

Matcha láz van, kék ételtrend fertőzi az Instagramot, de vajon egészséges?

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.16 | 06:46

A zöld matchát már több mint 950 éve a japánok zöld teájaként tartják számon, melynek a jótékony hatásait a világ többi része csak a 21. században kezdte megismerni. Annyira rápörögtünk, hogy már kék verzió is készül belőle, pedig a kettő korántsem hasonlít egymásra, nemcsak színűk, hanem hatásuk is teljesen eltérő.

Vajon éppen annyira egészséges és ártalmatlan a kék matcha, mint zöld testvére? Az igazság az, hogy még csak véletlenül sem állnak rokonságban egymással.

Eat With Afiya (@eatwithafiya) által megosztott bejegyzés,

Elisa?Healthy Food & Lifestyle (@puranga_vegan) által megosztott bejegyzés,

A zöld matcha egy különleges teafajta, termesztésének története pedig egészen a 12. századig nyúlik vissza. A kézzel szüretelt, egyedi eljárással termesztett leveleket kiszárítják, szitálják, majd finom porrá őrlik. Az így kapott tea akár egy pohár vízben is képes feloldódni, ezért rengeteg módot kínál a felhasználásra.

A kizárólag Japánban termesztett matcha 70-szer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a narancs, megnöveli az energiaszintet, nyugtató és méregtelenítő hatású, de még sorolhatnánk számos más jó tulajdonságát.

Maxi Marie Peters (@breezybalance) által megosztott bejegyzés,

? Magda ? (@oatmeal_stories) által megosztott bejegyzés,

A kék matcha ezzel szemben teljesen más sajátosságokkal bír, tulajdonképpen a matcha név sem illeti meg, bár hasonló eljárással készül. A kék matcha egy másik növényből lesz, ezért antioxidáns- és koffeintartalma is lényegesen kevesebb. A pillangóborsó nevű növény kék virágából készülő por sokkal kevesebb előnnyel bír, mint a zöld matcha, de talán Instagramon valamivel jobban mutat.

detikfood (@detikfood) által megosztott bejegyzés,

Blueteamalaysia (@bluetea_malaysia) által megosztott bejegyzés,

A hagyományos gyógyászati feljegyzések szerint a kék matcha olyan anyagokat tartalmaz, melyek növelik a kollagénszintet, ami a bőr rugalmasságáért felelős, ezen kívül jót tesz a memóriának és enyhe stresszcsökkentő hatása is van.

Tania • Fit Foodie Nutter • (@fit.foodie.nutter) által megosztott bejegyzés,

Fotó: Instagram / oatmeal_stories


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló