Utazás

Aprópénzért vette, megcsinálta a világ legkisebb nemzeti parkját a szigetből

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.16 | 11:34

A világ legkisebb nemzeti parkját hozta létre egy apró szigeten egy Brendon Grimshaw nevű újságíró másodmagával, aki ennél nem is választhatott volna magányosabb helyet.

A világ legkisebb alapterületű nemzeti parkjának számít az Indiai-óceánon, a Seychelle-szigetek keleti részén levő Moyenne. Területe összesen 0,099 négyzetkilométer, azaz túl messzire valóban nem lehet menni rajta.

Az egzotikus szigetet 1962-ben Brendon Grimshaw újságíró vásárolta meg meglehetősen kis összegért, azzal a céllal, hogy ott rezervátumot alakítson ki – számolt be a telex.hu.

Az angol, de Kelet-Afrikában dolgozó tollforgató összesen 8 ezer fontot – akkoriban 4 millió forintnak, ma kb. 70 milliónak megfelelő összeget – adott a szigetért.

A Moyenne-szigetre Grimshaw előtt 50 éve nem tette be senki a lábát, leszámítva néhány halászt. Olyannyira átvette az uralmat a természet, hogy még a kókuszdiók se értek földet, amelyek leestek a fáról. Madarak helyett patkányok éltek a szigeten.

A Moyenne-szigetet egy újságíró vette meg és vitte sikerre – Fotó: Youtube

Grimshaw azonban elhatározta, hogy igazi paradicsomot farag a helyből, melyhez egy szomszédos szigeten élő férfi segítségét kérte. Az újságíró és egy halász fia, René Lafortune 39 éven át dolgoztak a szigeten, hogy nemzeti parkká válhasson. 16 ezer fát ültettek sajátkezűleg, öntözőrendszert alakítottak ki esővízzel, de kiépítették a telefonhálózatot és az áramellátást is – írta meg a telex.hu.

Munkájuk nem volt eredménytelen: napjainkra a Seychelle-szigetek állat- és növényvilágának kétharmada a Moyenne-szigeten is megtalálható. Többszáz kétméteres mahagónifa áll ott és körülbelül 2 ezer madár él a szigeten, róluk Grimshaw és Lafortune gondoskodott, valamint 120 óriásteknős is a környezetükben élt.

Miután Lafortune 2007-ben, Grimshaw pedig 2012-ben elhunyt, a sziget hivatalosan nem volt senkié – Grimshaw az évek alatt gondoskodott arról, hogy semmiképpen se kerülhessen magánkézbe, hiába ajánlottak csillagászati összegeket is érte milliomosok.

Grimshaw és Lafortune a Seychelle-szigeteki környezetvédelmi minisztériummal állapodott meg,  hogy annak speciális státuszát megtartva a Moyenne a Szent Anna Nemzeti Park részévé váljon.

Napjainkban a sziget valóban nemzeti parkként működik, van rajta egy Jolly Roger nevű étterem, egy Grimshaw életét bemutató kis múzeum és két teknősgondozó – naponta nagyjából 50, de legfeljebb 300 turista látogatja.

Grimshaw a szigeten nyugszik, a Moyenne gondozását pedig Suketu Patel vette át, aki 1976 óta volt az újságíró közeli barátja.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Mobiltech
Nagy változás jön a Vibernél
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 17.
Gasztró
Jó hír a sör szerelmeseinek!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 07.