Egészség

Itt vannak az első eredmények! Gyógyulásról számoltak be a halbőrrel kezelt égési sérültek

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.01 | 15:43

Korábban már írtunk róla, hogy végre nem brit tudósok, hanem brazil orvosok fejlesztettek ki egy forradalmian új, de azért döbbenetes kezelési módszert a súlyos égési sérülések kezelésére! Az unortodox gyógyászati eljárás lényege, hogy a megégett felületre a tilápia bőrét terítik rá, ami a sérültek elmondása szerint jelentősen enyhítette a fájdalmukat, ráadásul radikálisan csökkentette az ellátás költségeit. Napvilágot láttak már az első konkrét eredmények is a módszerről: ezekben a betegek csodálatos gyógyulásról számoltak be.

Ha a módszer elterjed, nem elrugaszkodott dolog azt képzelni, hogy nemsokára minden kórháznak lehet saját halneveldéje.

Az egészségügyi intézmények hagyományosan fagyasztott disznóbőrt és emberi szövetet használnak az elhalt bőrfelület helyettesítésére. Ez az eddig ismert leghatékonyabb természetes módszer, hiszen a szövetek gyorsabban regenerálódnak, az új szövetet könnyen elfogadja a test. Csakhogy a brazil kórházak szorult helyzetbe kerültek, mert komoly hiányuk keletkezett az emberi és disznóbőrből. Ráadásul a kötés rendszeres cseréje elég erős fájdalommal is járt.

Az Észak-Brazíliában található Ceara-i Szövetségi Egyetem kezdett foglalkozni a problémával, amelyről itt számoltunk be korábban. Az egyetem figyelme hamar a tilapiára terelődött: a halfajta bőre ugyanis jó nedvességmegtartó tulajdonsággal rendelkezik, tele van fehérjével, ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben megegyezik az ember bőrével, és jól hasznosítható a gyógyítás során.

 

A tilápia-kezelés ráadásul néhány nappal gyorsabb is a hagyományosnál, kevesebb fájdalommal jár, és a költségei is mintegy 75 %-kal alatta maradnak a réginek. A kórházak ugyan még nem rohanták meg az akváriumkészítőket, inkább abban bíznak, hogy a vállalkozások és magáncégek fantáziát látnak majd a tilápia-bőr orvosi felhasználásában, és ráállnak az intézmények igényeinek kielégítésére.

A tilápia az elmúlt évtizedek halsztárjának mondható. Ahogy a világban sok helyütt, úgy  Brazíliában is elég gyorsan elterjedt az édesvízi folyókban, de a halgazdaságokban is. A gyorsan növő, gazdag húsmennyiséggel rendelkező igénytelen halfajta tenyésztése az elmúlt húsz évben sokszorosára nőtt. Ugyanakkor egyes vadon elszaporodott fajtái több helyen súlyos problémát okoznak az őshonos fajok populációjában.

Csakhogy a tilápia előnyei túl vonzóak ahhoz, hogy az ember lemondjon róla. Egyrészt egyre növekvő tendenciát mutat más halfajtákkal szemben az élelmiszeripari felhasználása. (Így legalább a csaknem kipusztulásig vadászott fajok fellélegezhetnek kicsit.) Az Egyesült Államokban és Thaiföldön is előszeretettel vetik be az elszaporodó vízi növényzettel szemben: eddig sokszor kémiai vegyszereket használtak.

Több faja viszont épphogy segíti az őshonos halfajtákat. A tilápia pont azokat a növényeket és vízben található apró élőlényeket fogyasztja előszeretettel, amit a többi halfajta nem hajlandó, és mellékesen a vízminőséget is javítja. Így gyakran telepítik dísztavakba, mert a többi faj példányainak méretét, egészségét és egyedszámát is növeli közvetve! Sok állatkert külön medencéket tart fenn a tilápiának, hogy ebből táplálja a madarait. A tengeri ragadozók szintén nem zárkóznak el egy jó kis tilápia-vacsorától!

@mimsyfish által megosztott bejegyzés,


A brazilok elsők a tilápia kórházi alkalmazásában, pedig a különös felhasználása a halfajnak nem egyedülálló. Kenyában hatékonyan vetették be a maláriát terjesztő szúnyogok ellen, máshol rákokkal együtt tenyésztik a két faj között létrejövő szimbiózis miatt, Arizonában pedig azért telepítik az ivóvizet tisztító medencékbe, mert természetes módon tisztítja a vizet, kevesebb vegyszert kell használni és a költségeket is csökkenti.

Fotó: YouTube


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló