Egészség

Mennyi idős vagy? Legalább ennyit kéne aludnod!

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.11 | 14:43
  • trendindex: 6

A biológiai órádhoz nagyon is érdemes igazodnod.

Rengeteget hallottunk már arról, hogy a biológiai óránkat érdemes figyelembe venni, mert ezáltal számos jótékony élettani hatást érhetünk el. Általában felnőttként beérnénk napi 7-8 óra alvással, de ez sem teljesen fedi a valós igényeket.

via GIPHY

Életünk kihagyhatatlan része az ágynyugalom, főleg egy hosszú, fárasztó nap után. Az egészséges alvásról méltán zengnek ódákat, de mégis: mennyi az annyi?

Majd hétvégén kialszom magam

Sokan arra gyúrnak, hogy szombat-vasárnap hozzák be azt, ami hétköznap kimaradt. De a tévé vagy gép előtti döglés gyakran átveszi az álomba merülés szerepét, így az alváshiány egészségügyi kockázatokat is hozhat. Nemcsak az immunrendszerünk sínyli meg, ha nem pihenünk eleget, de a hormonháztartás, a keringés, a vércukorszint és a látás is problémásabbá válhat. Még hízhatunk is, a karikás szemekről és a figyelemzavarról nem is beszélve!

via GIPHY

Az életkort figyelembe kell venni, a test funkcióinak és állapotának vizsgálatánál. Egy csecsemő három hónapos koráig szinte végig alussza a napot: 14-17 óráig nincs ébren. 4-11 hónaposan már 12-15 órát igényel csak a szervezete, míg 1-2 éves korában 11-14 óra alvással is beéri. 3-5 évesen 10-13, míg 6-13 éves korban 9-11 óra közé csökken az ágynyugalom. A 14-17 éveseknek 8-10, majd 18 felett már csak 7-9 óra dukál. 65 éves kor után pedig elég ennél eggyel kevesebb is.

via GIPHY

Természetesen ezek általános értékek; egyénenként eltérhet, ki mikor érzi magát kipihentnek.

Alvásunk minősége

Nem csak az számít, hogy meddig tart, de az is fontos, hogy hogyan zajlik az ágyban töltött idő. Ehhez érdemes egy fix napirendet követni, ahol elválik az éjszaka és a nappal egymástól. Világosban legyünk aktívak, míg a sötét inkább a pihenésről szóljon. Ha ettől eltérünk, az megviseli a szervezetünket.

via GIPHY

Próbáljunk nagyjából azonos időben kelni-feküdni. Szénsavas italt lefekvés előtt ne fogyasszunk, és túl sokat se együnk estére. A hálószobánk nyugodt legyen, és az ágyunk, párnánk jó minőségű. Ha egy rövidet sétálunk este, még hamarabb kidőlünk. A kütyüket alvás előtt és alatt véletlenül se hagyjuk bekapcsolva.

A rendszeres testmozgás és a relaxációs technikák is segíthetik a jó alvást, a Bright Side szerint.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.