Koronavírus

Szájmaszk az omikron ellen – új szabályozás jöhet?

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.15 | 10:18

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) arra készül, hogy frissítse a COVID-19 maszkokra vonatkozó ajánlásait.

Miután közel két éve élünk együtt a COVID-19 vírussal, sokan továbbra is bizonytalanak azzal kapcsolatban, hogy mikor milyen maszkot ajánlanak és miért. Ezért a Time magazin alapján összeszedtük, hogy melyek a fontosabb különbségek az amerikai ajánlások szerint a maszkok között. A CDC sajtótájékoztatóján megnevezett N95-ös arcvédők csak az 1970-es évek óta kaphatók.

Eredetileg ipari célokra tervezték őket, hogy a levegőben lévő szennyeződések kiszűrésével védjék a munkások tüdejét. Ezeken a maszkokon ugyanúgy nem volt szelep, mint a manapság az egészségügyben használatos változatokon.

Mivel a szelep nélküli változatok hosszú viselés esetén kényelmetlenné váltak a munkások számára, kifejlesztették a szeleppel rendelkező változatot, amiben sokkal könnyebben kapnak levegőt a viselőik.

Felülvizsgáljuk a maszkokra vonatkozó szakmai ajánlásainkat, mert a legjobb információkat szeretnénk biztosítani az amerikaiaknak, hogy kiválaszthassák, melyik maszk lesz a megfelelő számukra
– mondta Dr. Rochelle Walensky igazgató a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.
A CDC jelenlegi útmutatása nem ajánl konkrét maszktípust, ehelyett azt írja elő, hogy az embereknek olyan maszkot kell viselniük, amely szorosan illeszkedik az arcra, és eltakarja az orrot és a szájat. Az igazgató szerint az alapvető útmutatás nem fog változni, de az ügynökség hamarosan több információt fog közzétenni a maszkok közötti különbségekről. Ugyanakkor a szövetségi kormány több millió ingyenes, klinikai védelmet adó N95-ös maszkot biztosít a lakosság számára.
A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmány szerint a COVID-19 megbetegedés kockázata akár 75-szörösére is csökkenthető, ha a beteg személy és a közelben tartózkodó személy egyaránt N95-ös típusú maszkot visel, szemben a sebészeti maszkkal.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Shakira megrázó bejelentést tett
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 30.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.