Külföld

Az ENSZ szerint 2030 az új világvége, és ez most sajnos nem vicc

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.08 | 14:53
  • trendindex: 11

Szakértők szerint az általunk megismert világ még egy évtizedig maradhat fenn.

A világ összes kormányának

azonnali, messzire ható és példa nélküli változásokat kellene életbe léptetnie, ha el akarjuk kerülni a globális felmelegedés katasztrofális következményeit.

Az ENSZ nemzetközi, klímaváltozással foglalkozó szakemberei szerint már a másfél Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés 2030 körül is visszafordíthatatlan folyamatokat fog okozni. Aszályok, áradások, tűzvész és éhinség sújthat milliókat. Az üvegházhatás miatt nagyjából egy évtizedünk van, mert jelenleg is már 1 C-fokkal magasabb a mért érték a kívánatosnál.

via GIPHY

Andrew King, a Melbourne-i Egyetem klímakutatója rámutatott, hogy a hőhullámok és tengerszint-emelkedése egy ideje elindult, és ez még csak a kezdet. Ha a károsanyag kibocsátást csak felére visszafognánk (a szén-dioxid szintje 45 százalékkal csökkenne) 2030-ig, akkor 2050-re érnénk el a másfél fokos emelkedést.

via GIPHY

Hatalmas változások kellenének az energetika, a termelés, az építőipar, az utazás és a városi élet területein, mert a klíma-katasztrófa már itt kopog az ablakon, és ennél már csak rosszabb lesz a helyzet.

Még ha sikerülne is ezt a másfél fokos, enyhe emelkedést megtartani, akkor is erősödni fognak a szélsőségek. De a három fokos ugrást a saját bőrén fogja érezni Európa, ahogyan ennek az előszele idén nyáron sokkolta az északi régiókat.

Dél-Afrikát extrém szárazság sújtja, míg az Amerikát támadó hurrikánok erőteljesebbekké válnak. Az ausztrál korallzátonyok minimum 70 százalékától elbúcsúzhatunk, de akár 9/10-ük is elpusztulhat, és bolygónk élővilágára is végzetes csapásokat mér a már másfél fokos emelkedés is.

via GIPHY

Ha ez az érték 2 Celsius volna, akkor 2100-ra a tengerek 10 cm-t emelkednek, és nem száz éven belül tűnne el az Északi-tengerből nyáron a jég, hanem alig egy évtizeden belül.

A 2015-ös Párizsi klímaegyezményt Donald Trump felrúgta, így a másfél fokos maximumot az Egyesült Államok nélkül kell megoldania a világnak. Ami a kémia és a fizika törvényeinek jelenleg sajnos szembemegy – ha csak nem sikerül valamilyen módon kivonni a széndioxid nagy mennyiségeit a légkörből. Illetve kísérleti fázisban van a káros gáz alternatív tárolási módja is. Al Gore, amerikai ex-alelnök szerint országa szándékosan akadályozza a bolygót védő, gazdaságot hátrányosan érintő szankciók életbe lépését, idézi a CNN.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.