Tech

Feltörhetetlen, CIA biztos titkosítás került a Facebook Messengerbe

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.04 | 18:19

Kicsit eldugták az appban a titkosítást, de aki azt akarja, hogy még a CIA se tudja lehallgatni, meg fogja találni a beállítást.

Kilencszázmillió Facebook Messenger felhasználó tud teljes biztonságban csevegni mától – adta hírül a Wired. Az elmúlt hetekben az összes felhasználó számára elérhetővé tette a Secret Conversations nevű funkciót, amely úgy titkosítja az üzeneteket, hogy csak a beszélgetés résztvevői tudják azt elolvasni. Ez azzal is jár, hogy hiába kéri a csevegés tartalmát a rendőrség vagy bármely kormányszerv a Facebooktól, a cégnek nem lesz birtokában a titkosítókulcs. Járulékos következmény, és elég kényelmetlen, hogy a felhasználónak is csak azon az eszközén lesz elérhető a beszélgetés, amin csetelt. A funkció használatával megszűnik annak a lehetősége, hogy a mobilon kezdett beszélgetést a számítógép elé ülve egyszerűen ott folytassuk.

Facebook messenger

A titkos beszélgetés funkció használatához két és fél dolgot kell tenni. Egyrészt frissíteni a Messenger appot a legújabb verzióra, mert csak ebben érhető el a beállítás. Másrészt pedig be kell kapcsolni az erős titkosítást. Ha ezek megvannak, akkor egy új beszélgetés elején dönthetünk úgy, hogy nem hagyományos chatüzenetet küldünk, hanem titkosítottat. A kliens ilyenkor még azt is megkérdezi, hogy szeretnénk-e, hogy a Snapchat-fotókhoz hasonlóan az üzenet szavatossága lejárjon a megtekintés után. (Ez az időzítő alapértelmezés szerint tíz másodpercre van beállítva.)

A szabványok értünk vannak!

A Facebook nem készített saját titkosítási megoldást, a Signal nevű iparági majdnem szabványra húzták fel a Secret Conversationst. Ez azért jó hír a felhasználók számára, mert a Signalnak remek híre van az IT-biztonsági szakmában, fejlesztője egy nemzetközi hírnevű hacker, Moxie Marlinspike. A Signal-féle titkosítás dolgozik a WhatsAppban és a Google Allo nevű új üzenőprogramjában is.

A Facebook megoldása egy kicsit kényelmetlenebb, mint a többi Signalt használó alkalmazás. Beszélgetésenként kell engedélyezni az erős titkosítást, nem lehet egy kattintással az összes csevegést biztonságossá tenni. A Wired szerint a döntés nem technológiai, hanem inkább politikai jellegű lehet. A Facebook már szerzett ellenfeleket azzal, hogy a szintén a cég tulajdonában lévő WhatsApp-ben küldött üzeneteket nem tudta visszafejteni egy brazíliai bíróság kérésére sem.

A bekapcsolhatóság azonban azt is jelenti, hogy csak a tájékozott, a funkciónak utánaolvasó felhasználók fogják megvédeni magukat. Emiatt a privacy aktivisták támadják már most a céget. Azt azonban nekik is el kell ismerniük, hogy a Facebook közel egymilliárd ember kezébe adott feltörhetetlen titkosítást, még ha nem is könnyítette meg, hogy használják azt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló