Tech

Feltörhetetlen, CIA biztos titkosítás került a Facebook Messengerbe

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.04 | 18:19

Kicsit eldugták az appban a titkosítást, de aki azt akarja, hogy még a CIA se tudja lehallgatni, meg fogja találni a beállítást.

Kilencszázmillió Facebook Messenger felhasználó tud teljes biztonságban csevegni mától – adta hírül a Wired. Az elmúlt hetekben az összes felhasználó számára elérhetővé tette a Secret Conversations nevű funkciót, amely úgy titkosítja az üzeneteket, hogy csak a beszélgetés résztvevői tudják azt elolvasni. Ez azzal is jár, hogy hiába kéri a csevegés tartalmát a rendőrség vagy bármely kormányszerv a Facebooktól, a cégnek nem lesz birtokában a titkosítókulcs. Járulékos következmény, és elég kényelmetlen, hogy a felhasználónak is csak azon az eszközén lesz elérhető a beszélgetés, amin csetelt. A funkció használatával megszűnik annak a lehetősége, hogy a mobilon kezdett beszélgetést a számítógép elé ülve egyszerűen ott folytassuk.

Facebook messenger

A titkos beszélgetés funkció használatához két és fél dolgot kell tenni. Egyrészt frissíteni a Messenger appot a legújabb verzióra, mert csak ebben érhető el a beállítás. Másrészt pedig be kell kapcsolni az erős titkosítást. Ha ezek megvannak, akkor egy új beszélgetés elején dönthetünk úgy, hogy nem hagyományos chatüzenetet küldünk, hanem titkosítottat. A kliens ilyenkor még azt is megkérdezi, hogy szeretnénk-e, hogy a Snapchat-fotókhoz hasonlóan az üzenet szavatossága lejárjon a megtekintés után. (Ez az időzítő alapértelmezés szerint tíz másodpercre van beállítva.)

A szabványok értünk vannak!

A Facebook nem készített saját titkosítási megoldást, a Signal nevű iparági majdnem szabványra húzták fel a Secret Conversationst. Ez azért jó hír a felhasználók számára, mert a Signalnak remek híre van az IT-biztonsági szakmában, fejlesztője egy nemzetközi hírnevű hacker, Moxie Marlinspike. A Signal-féle titkosítás dolgozik a WhatsAppban és a Google Allo nevű új üzenőprogramjában is.

A Facebook megoldása egy kicsit kényelmetlenebb, mint a többi Signalt használó alkalmazás. Beszélgetésenként kell engedélyezni az erős titkosítást, nem lehet egy kattintással az összes csevegést biztonságossá tenni. A Wired szerint a döntés nem technológiai, hanem inkább politikai jellegű lehet. A Facebook már szerzett ellenfeleket azzal, hogy a szintén a cég tulajdonában lévő WhatsApp-ben küldött üzeneteket nem tudta visszafejteni egy brazíliai bíróság kérésére sem.

A bekapcsolhatóság azonban azt is jelenti, hogy csak a tájékozott, a funkciónak utánaolvasó felhasználók fogják megvédeni magukat. Emiatt a privacy aktivisták támadják már most a céget. Azt azonban nekik is el kell ismerniük, hogy a Facebook közel egymilliárd ember kezébe adott feltörhetetlen titkosítást, még ha nem is könnyítette meg, hogy használják azt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló