Mobiltech

Hasznosak vagy inkább ártanak az egészségügyi alkalmazások?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.29 | 06:45

Állandóan a telefonodon lógsz? Tennél valamit közben az egészségedért is? Összeszedtünk néhány applikációt, amelyek a segítségedre lehetnek. A körültekintő használatukra azonban nem árt figyelni az orvosok szerint. De ugyanakkor az is igaz, hogy vannak olyan appok is, melyek akár életet is menthetnek.

Döbbenet, de több mint 165 000 egészségügyi alkalmazás tölthető le a az Apple Store-ból. És ez a szám napról napra nyilván csak nő. Nehéz szelektálni közöttük, nyilván sok a gagyi, haszontalan alkalmazás is. Sőt, olyanokkal is találkozhatunk, amelyek kifejezetten károsak lehetnek akkor, ha nincs megfelelő egészségügyi tudásunk, vagy nem áll a rendelkezésünkre egy orvos, akitől folyton kérdezhetünk.

Az appok között vannak olyanok, amelyek mérik a vérnyomást, vagy a vércukorszintet, számolják, hogy napi hány lépést teszünk meg, vagy hogy mennyi vizet iszunk. Van olyan, amelyik figyeli, hogy éjjel mennyit töltünk a mélyalvás fázisában, és olyan is amelyik figyelmeztet a rendszeres testmozgásra, a megfelelő kalóriabevitelre. Van olyan is, amivel összemérhetjük magunkat a barátokkal, például a lefutott kilométerekben.

De vajon tudjuk-e jól használni ezeket az alkalmazásokat?

Vannak-e esetleg közöttük olyanok, amelyek orvosi tanács nélkül inkább ártanak nekünk, semmint használnának? Erről a kérdésről megoszlanak a vélemények. Az orvosok, tudósok és az egyszerű felhasználók között is.

Az egyértelmű, hogy vannak olyan appok, amelyek kifejezetten egy-egy konkrét betegség kezelésére lettek kifejlesztve. Cukorbetegség esetén az nyilvánvaló, hogy a beteg már egyébként is tudja, hogy számára melyek az elfogadható értékek, így az applikáció nála egy valódi plusz segítség lehet. Vannak olyan appok például, amelyek nyomon követik és elemzik a vércukorszinttel kapcsolatos kulcsfontosságú adatokat. Ezek aztán megjelennek egy grafikonon, amit tovább lehet küldeni az orvosnak. Az orvosi kontroll tehát adott.

De vajon orvosi ellenőrzés nélkül is minden esetben hasznosak-e ezek? És mi a helyzet azoknál az applikációknál, amelyek elvileg az egészségmegőrzést szolgálják? Nem olyan egyértelmű a helyzet. Számos szakember például alapvetően ellenzi ezeket az appokat.

Greg Hager, a Johns Hopkins Egyetem professzora szerint némelyik applikáció olyan, mint

azok a kereskedők, akik az 1860-as években hamis kígyóolajat árultak.

A The Guardiannak adott interjújában azt mondta, hogy

ezek az alkalmazások néha többet ártanak, mint használnak.

Példaként hozta a Fitbit alkalmazást, amely 10 000 lépést ír elő egy nap, és ezt számolja is. De mivel nem minden ember egyforma, így lehet, hogy valakinek ez a szám káros is lehet.

Biztos, hogy pont a 10 ezer darab lépés a megfelelő minden egyes ember számára? Ki tudja? Ez csak egy szám, amit beleépítettek egy applikációba, amit most mindenki tényként kezel. Ha egy olyan ember fogja követni ezt a tanácsot, akinek nem ez a megfelelő szám, mert mondjuk valamilyen sérülése van, akkor annál az embernél akár káros hatások is jelentkezhetnek

– véli a professzor.

John Jakicic, a pittsburgh-i egyetemen professzora már nem látja ilyen borúlátóan a helyzetet. Szerinte csak tudni kell jól és körültekintően alkalmazni ezeket az appokat.

Nem szabad kizárólag ezekre az eszközökre hagyatkoznunk, amikor az egészségünk a tét. Van helyük, de ésszel kell használni az appokat.

Simon Leigh, a liverpooli egyetem munkatársa szerint főleg azoknál az appoknál kell nagyon körültekintően eljárni, amelyek a gyógyszerek adagolásával kapcsolatban adnak tanácsokat, különösen az inzulin esetében.

Nagyon-nagy a hibázás lehetősége, így ezek veszélyforrások is egyben.

Persze ez csak az érem egyik oldala

Több külföldi orvosi társaság például kifejezetten az appok mellett tette le voksát, és még azt is felvetette, hogy

az egészségügyi appok legyenek receptre is felírhatóak.

Az tehát biztos, hogy a körültekintő használat elengedhetetlen a komolyabb egészségügyi alkalmazásoknál, de azért nem kell félni tőlük. Most mutatunk még párat, amit mi kifejezetten hasznosnak tartunk.

Életet menthet az Apple Watch

Egy ilyen app aztán igazán hasznos! A Cardiogram applikáció a Hearth Rhythm Society friss kutatási eredményei szerint 97%-os pontossággal előre jelzi a szívrendellenességeket. Az app itt tölthető le.

Igyál több vizet!

Egy amerikai startup cég, a környezettudatos palackozottvíz-rajongókat célozta meg. A Reefill úgy működik, hogy letöltöd az okostelefonodra a cég applikációját, ami megmutatja neked, hol van a közeledben automata.

Fájdalommentes vércukormérés?

Jó hír, hogy az Apple-nél már dolgoznak rajta. Céljuk, hogy az Apple Watch segítségével lehessen megmérni a vércukorszintet. A megoldáson nagyjából harminc ember, köztük sok orvosbiológiai mérnök töri a fejét.

Elsősegélyre van szüksége valakinek?

Ez a letölthető alkalmazás vészhelyzet esetén is egyszerűen, gyorsan elérhető információt nyújt a mentők kiérkezéséig.

Nem érted a kórházi laborleleted?

Semmi gond, ez a magyar app elmagyarázza neked, hogy mi mit jelent.

Otthon is végezhető gyógytorna feladatokra lenne szükséged?

Ez az app egyszerű, de nagyon hasznos feladatokat mutat be.

Leszoknál a dohányzásról?

A „Kell a dohány?”egy leszokást segítő mobilalkalmazás, mely kézzel fogható, praktikus segítséget kínál a nehéz helyzetekben.

Számolnád a napi kalóriát?

Több app is van erre célra, mi most a Calorie Counter-t választottuk, amibe nem csak könyvelhetjük, hogy mit és mennyit ettünk aznap, hanem még meg is mondja nekünk, hogy az az étel hány kalóriát tartalmazott.

Ha érdekelnek, hogy még milyen fitnesz alkalmazások vannak, akkor arról itt írtunk bővebben.

Szeretnél fogyni?

Ha nem tudod, hogy hogyan kezdj neki, akkor a Lose it alkalmazás majd megmondja.

És neked melyik egészségügyi app jön be a leginkább?

Címlapi kép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló