Tudomány

A macskák a vikingek segítségével hódították meg a Földet?

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.11 | 19:54

A genetikai elemzés alapján a cicák két hullámban lepték el világunkat.

Képzeljük magunk elé csak az amerikai földrészt, ahol a háztartások bő egyharmadát macskanyávogás tölti be. Bizony, a cicák még a kutyáknál is népszerűbbek: 75 millió él belőlük szerte a világon.

via GIPHY

De hogy a puha tappancsok hogyan rohantak le kontinenseket, arra most egy új elmélet is magyarázatot igyekszik adni.

Ősrégi tengerészek, köztük a vikingek is szerepet játszhattak már abban, hogy a macsekok így tért hódíthattak. A 2016-os oxfordi, biomolekuláris régészeti szimpóziumon elhangzott előadás alapján arra következtethetünk, hogy az elmúlt évezredekben a cicák a vártnál mozgalmasabban éltek.

via GIPHY

209 példány mintái alapján jutottak arra a kutatók, hogy bizony a 15 ezer évvel ezelőtt kezdődött, és 3700 éve véget ért időszak maradványai nagy utakról számolnak be. A DNS-elemzéshez 30 lelőhely szolgáltatott anyagot, Európától a Közel-Keleten át Afrikáig.

Nem tudjuk pontosan az antik világ macskáinak történetét, vagy eredetét. Sem azt, hogy hogyan rajzottak szét.

summázza Eva-Maria Geigl, a francia evolúciós genetikai szakember.

 

Egyiptomi és ciprusi temetkezési helyek, illetve németországi viking falvak leletei viszont arra utalnak, hogy két hullámban terjedtek el a kisemlősök.

via GIPHY

Az anyai örökítő anyagot vizsgáló, mitokondriális elemzés szerint a közel-keleti és mediterrán vadmacskák szoros rokonságot mutatnak. Ez arra utal, hogy az egeret szerető állatok a mezőgazdaság – és a gabonaföldek – térhódításával együtt tágították élőhelyüket. A földművesek örömmel látták a cirmosokat, akik segítettek őrizni a fáradságos munka termését.

A második hullám viszont jó pár ezer évvel későbbi:

A mitokondrium alapján a vérvonal ismét összeér a Krisztus előtti 4. századi egyiptomi macskamúmiák és a Bulgáriába, Törökországba, illetve a szub-szaharai térségbe került állatok között.

Ez a második terjeszkedés egybeesik a hajós hódítások korával: a tengerjárók ugyanis eltűrték a macskákat a fedélzeten, szintén rágcsálóirtási céllal.

via GIPHY

Ezt a német ásatásokon a 8. és 11. század közti időszakból származó

viking macskák

adatai is igazolják. A kutatásban részt nem vevő Pontus Skoglund, a Harvard Medical School népesség-genetikusa elcsodálkozott a hír hallatán:

Fogalmam sem volt arról, hogy léteztek viking cicák.

Fontos hozzátenni, hogy az eddigi eredmények alapján jött ki ez a teória, melyen további kutatások még módosíthatnak. Az ember legjobb barátjáról már sokat tudunk, ideje a rejtélyes macskák nyomába is eredni, véli a Science Alert.

via GIPHY

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló