Érdekes

Őket viseli meg a klímaváltozás a legjobban

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.04 | 06:48

Az elmúlt harminc évben nem volt olyan forró nyár, mint az idei: ez elsősorban azokat viseli meg, akik képtelenek menedéket lelni a legnagyobb hőségben. A globális felmelegedés hatásaival párhuzamosan ugyanis a hajléktalanok száma is évről évre nő világszerte.

Hőmérsékleti rekordok és rekordszámú hajléktalan

Az Egyesült Államokban 2017-ben tíz éve után újra jelentősen nőtt a hajlék nélkül élők aránya: 2016 és 2017 között 9 százalékos emelkedésről beszélhetünk. Jelenleg nagyjából 180 ezer amerikai él az időjárás viszontagságainak kitéve.

Mindez különösen aggasztó a jelenlegi hőmérsékleti rekordok idején: a kutatások szerint valószínű, hogy az évszázad végéig további 5-10 fokkal nő az éves középhőmérséklet az Egyesült Államok területén – akárcsak az egész világon.

Vezető halálok, és a hőmérséklet tovább növekszik

Jelenleg az extrém hőség vezető halálok az időjárással összefüggésbe hozható okok sorában USA-szerte. Ha mind a hajléktalanok száma, mind az éves középhőmérséklet ilyen arányban növekszik, a szakemberek szerint komoly humanitárius katasztrófa elé nézünk.

A leginkább veszélyeztetettnek a nagyvárosok lakói számítanak. Itt ugyanis nem csak napközben melegszik fel a hőmérséklet extrém módon, de a lehűlésre – az aszfalt, a beton és sok magas épület miatt – napközben se kerül sor. Itt a jelenleg átlagosnak számító, napon mért 43 fok néhány évtizeden belül 51,6 fokra növekszik.

Ezt a terhet a hajlék nélkül élők aligha bírják majd, ők ugyanis nem tudnak fedezékbe húzódni a nap elől, és elegendő mennyiségű vízhez sem jutnak. Hiába vannak tisztában a problémával a tudósok és a szociális segítő szervezetek, egyelőre nem történtek intézkedések, hogy a tragédiahullám elkerülhető legyen.

via GIPHY

Az otthonok és a kisvállalkozások is felelősek a helyzetért

Christine DeMyers antropológus a Phoenix-ben élő hajléktalanok mindennapjait vizsgálva megállapította, hogy a legnagyobb veszély az érintettek számára a városi hőségen túl a vegetáció hiánya és a nem megfelelően menedzselt közparkok állapota, ahol tiszta ivóvízhez sem igazán juthatnak.

A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy ha a fejlett, gazdaságilag sikeres országokban a globális felmelegedés ilyen mértékben veszélyezteti a társadalom leginkább sebezhető, elesett rétegét, akkor vajon mi van azokkal, akik kevésbé szerencsés országban élnek?

A tévhittel ellentétben a jelenségért nem csak a nagy cégek felelősek: az üvegház-gáz kibocsátás mintegy 11 százaléka Amerikában otthonokhoz és kisvállalkozásokhoz köthető.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.