Befektetés

India napelemekkel fog működni pár év múlva

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.26 | 09:13

Az ázsiai ország szó szerint zászlajára tűzte a Napot.

Szemünk előtt változik meg a világ energiaellátása. Most India robbantja be a zöld energia bizniszt.

R.K. Singh, India energetikai minisztere javaslatott tett, hogy fontolja meg az ázsiai ország azt, hogy egy hatalmas napenergia-projektbe vágjon. A 100GW-ot célzó beruházás már 2015 óta téma, melyhez napelem panel gyártás is kapcsolódna.

 

Hosszabb távon 175GW-os, megújuló energiákból származó teljesítményt szeretne 2022-ig az állam; jelenleg ez az érték mindössze 24,4 GW. Összehasonlításképp: Amerikában a naperőművek összesen 55,9 GW-ot termelnek.

Indiában viszont gyorsan növekszik az ágazat: csak a tavalyihoz képest 72 százalékkal ugrott meg a kapacitás.

 

Az országban élő szakértő, Johannes Urpelainen szerint a 100 GW-os tender nem egyetlen hatalmas erőműre vonatkozik, hanem inkább több, kisebb létesítmény tető alá hozására.

A napenergia nagyon népszerű, és olcsó is errefelé. Modi miniszterelnök is gyakran szóba hozza, és mára mindenfelé látjuk, hogy használatban van. 2012-ben még ritka volt, mint a fehér holló.

A gyorsan növekvő gazdaságú állam eddig főleg a szén feldolgozására alapozott, ami rettenetes környezetkárosító hatással jár. Még jelenleg is 4,6GW-ot ad a fosszilis energia évente, pedig 20 indiai város is előkelő helyet foglal már el a világ legszennyezettebb levegőjű településeinek listáján.

A Columbia University Center on Global Energy Policy részéről Urpelainen úgy gondolja, hogy jóval olcsóbban jönne ki az új, 100 milliárd dolláros gigaprojekt, ha nem helyi vállalatok gyártanák a paneleket, hanem kínai importból oldanák meg a telepítést, idézi az Ars Technica.com.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.