Külföld

Több száz pácienst fertőzhetett meg HIV-vel egy fogorvos

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.02 | 18:21

A Wisconsin-állambeli Tomah városában található Veterans Affairs veterán kórház fogorvosa közel 600 beteget fertőzhetett meg HIV, Hepatitis B, vagy Hepatitis C-vírussal.

mouth-1437426_1920
Fotó: Pixabay / renatalferro

Az intézményben dolgozó négy fogorvos közül az egyik nem fertőtlenítette szakszerűen a kezelés közben használt eszközöket, ezért őt azonnali hatállyal elbocsátották. A kórház vizsgálatot indított a többi orvos ügyében is, megkezdték a betegek tesztelését, valamint ingyenes ellátást biztosítanak azoknak, akik megfertőződtek. Korábbi hírek szerint elég jó eséllyel lehet gyógyítani a szerzett immunhiányos betegséget, amelynek éppen a minap volt a világnapja.

A Veterans Affairs azt nyilatkozta, hogy már október végén felfedezték a protokoll megszegését, és azonnal intézkedni kezdtek. Állításuk szerint eddig nem derült ki, hogy bárki is megfertőződött volna, de elővigyázatosságból mindent megtesznek, hogy ez ne is történhessen meg.

Victoria Brahm, az egészségügyi központ igazgatója elmondta, hogy a fogorvos a saját eszközeit használta a rutinvizsgálatokkor, majd sterilizálás után újra azokkal dolgozott. Ez sérti a Veterans Affairs szigorú egészségügyi szabályait, amelyek előírják az eldobható eszközök használatát.

Tudatosan szegte meg a kórház szabályait, mert minden utasítás ellenére ő ragaszkodott a saját eszközeihez, elmondása szerint ugyanis azokkal sokkal jobban szeretett dolgozni –

nyilatkozta az igazgató egy sajtótájékoztatón.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.